kottar

Kronan blir starkare och 30-årigt bolån introduceras

Kronan blir starkare och 30-årigt bolån introduceras

Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.

Kronan starkare än på länge

Den senaste tiden har kronan stärkts, efter att ha haft sin lägsta nivå på tio år jämfört med euron. Tidigare i veckan handlades kronan på den starkaste nivån mot euron på fyra månader. Anledningen till kronförstärkningen tros ligga i den positivare synen på konjunkturutvecklingen.

Magnus kommenterar: Att göra prognoser är en svår konst. Riksbankens har inte alltid infriats, milt uttryckt. Den här gången är ett undantag och prognosen för kronkursen ser ut att bli verklighet. Det här är positivt för dig som är på väg att resa utomlands, framförallt i euro-området eller USA. För dig som har fonder som handlar aktier i USD eller Euro och vill sälja dessa ser det lite sämre ut, eftersom en starkare krona innebär att vinsten blir lägre omräknad i svensk valuta. Kronan är fortfarande historiskt låg, men det kan vara bra att tänka på om du handlar mycket med fonder som köper i utlandet.

Samma boränta i 30 år

I början av 2020 kommer Danske Bank erbjuda bostadslån med bindningstider på 30 år. Det här kan ge bättre möjligheter för förstagångslånare, då banken inte behöver ta höjd för att man ska klara en större räntehöjning. Vill man flytta under bindningstiden ska lånen kunna sägas upp utan kostnad, uppger banken.

Magnus kommenterar: I Danmark är det vanligt med denna typ av bostadslån. I samband med de nya amorteringskraven och bolånetaket har unga hamnat ännu längre från bostadsmarknaden. Det här skulle kunna vara ett sätta att förenkla för förstagångsköpare, vilket är positivt. Man ska vara medveten om att lån med lång löptid har betydligt högre ränta än de korta lånen. Med tanke på att de låga räntorna driver upp bostadspriserna kan det innebära höga bolånekostnader.

Kryptovalutan som var en bluff

Kryptovalutan presenterades som ”Bitciondödaren”. Ruja Ignatova åkte världen runt och sålde in valutan som kan ha dragit in så mycket som 160 miljarder. Sen försvann hon – med pengarna. Det har gått två år och än så länge finns inga spår efter bedragerskan.

Magnus kommenterar: Kryptovalutor huserar inte på en reglerad marknad, vilket gör det möjligt för de oärliga att få mer spelrum. Jag tycker man ska tänka till innan man investerar i en kryptovaluta. Det är förknippat med stora risker och även om bluffar är sällsynta så kan dina pengar tappa snabbt i värde.