Minusräntan bör inte införas och kontanterna behövs
Vecka 38 - Den här veckan fokuserar jag extra mycket på riksbanker och räntor. Du kan läsa om att FED behåller sin låga ränta, att Ingves anser att vi behöver kontanter i samhället och att vi inte bör införa minusränta igen. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.
FED behåller räntan på låga nivåer
FED, Federal Reserve, lämnar räntan oförändrad på 0 – 0,25 procent. Man meddelar att räntan kommer hållas låg tills dess att arbetsmarknaden har återhämtat sig och att man når en ihållande inflationsnivå på 2 procent.
Magnus kommenterar: FED är inte den enda Riksbanken som håller räntan på låga nivåer just nu. Covid har satt hårt press på länders ekonomi och utöver de omtalade stimulanspaketen så håller riksbanker räntorna nere för att hålla stimulera konsumtionen.
Ingves anser att kontanter behövs
Att vi är världens mest kontantlösa land oroar Stefan Ingves, riksbankschef. Han anser att vi behöver kontanter om ”ljuset slocknar” i vårt land. Kritiker säger att Sverige redan har gått över gränsen där risken för det finansiella systemet är nådd. När stora delar av ekonomin är digital ökar sårbarheten för tekniska fel.
Magnus kommenterar: Visst finns det en poäng att vi är sårbara vid större katastrofer. Ställer man sig själv frågan: Hur skulle jag betala om jag inte kunde använda mitt kort eller mobil? Då inser man sårbarheten i samhället, samtidigt som man måste förstå att det krävs en rejäl katastrof för att slå ut befintliga system. Då kanske vi behöver oroa oss för många andra vitala funktioner i samhället också.
Minusräntan bör inte införas enligt experter
Experter som SvD Näringsliv pratat med anser inte att Riksbanken bör införa minusränta igen. Om så skulle bli fallet är risken för ökade kostnader och lägre avkastning på kapital för bankerna vilket skulle kunna leda till ökade kostnader som kunderna i slutänden få ta.
Magnus kommenterar: Att införa minusränta igen skulle bli kostsamt för bankerna och jag tror att kunderna skulle till slut vara de som får stå för kalaset. Så är det i alla andra branscher, varför skulle bankbranschen vara annorlunda. Jag är dock tveksam till att Riksbanken tyckte effekterna av förra minusräntan lönade sig. Om vi dessutom ser en ökande trend i inflationssiffrorna tillsammans med likasinnat beteende hos andra riksbanker så tror jag minusräntan uteblir.