Klädreturer skickas utomlands och nytt förslag för Premiepensionssystemet
Klädreturer skickas utomlands och nytt förslag för Premiepensionssystemet
Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.
Långa omvägar för klädreturer
När du handlar på nätet och skickar tillbaka varor kan de skickas utomlands för tvätt och ompackning. Sex av Sveriges 32 största e-handlare låter returerna gå via ett annat land, vilket kan resultera i en resa så lång som 235 mil för dina returnerade varor.
Magnus kommenterar: Företag har ett stort ansvar när det kommer till hållbarhet. Jag är övertygad om att det är en fälla att välja kortsiktiga besparingar framför mer hållbara – och dyra – lösningar. I dagens transparenta samhälle, där allt fler konsumenter ställer krav på ökad hållbarhet, finns risken att kunderna väljer bort företag som inte tar ansvar i klimat- och miljöfrågor.
Förslag om halverat antal fonder i PPM-systemet
Skandalerna kring fondbolag i premiepensionssystemet har satt i gång utredningar som kan resultera i en minskning från ca 500 fonder att välja på till 150–200 fonder. Det föreslås att sjunde AP-fonden, där dina PPM-pengar förvaltas om du inte har gjort ett annat val, omvandlas till en ny myndighet. Den ska få utökat mandat att välja ut vilka fonder som ska finnas i PPM-systemet.
Magnus kommenterar: Premiepensionssystemet har tidigare fått kritik för att det innehåller för många fonder, vilket gör det krångligt för spararna att välja. Andra är kritiska mot den förslagna förändringen och hävdar att det inte är antalet fonder som är problemet, utan att sorteringen i premiepensionssystemet är för dålig. Jag tror vi sparare skulle gynnas av ett färre antal fonder, som i det nya förslaget, tillsammans med en bättre urvalsmodell – till exempel en filtrering av vilka fonder som passar mig utifrån den riskprofil jag har valt.
Villapriserna fortsätter att stiga
I snitt har småhuspriserna stigit med två procent senaste tremånadersperioden. Priserna har ökat i 15 av 21 län. Kronoberg, Jämtland och Västerbotten ligger i topp med prisökningar på upp till sex procent, medan priserna på Gotland sjunkit med två procent. Sett över hela året har småhuspriserna ökat med i genomsnitt fyra procent.
Magnus kommenterar: Priserna på småhus har hållits uppe av ränteläget och den senaste tiden har prisutvecklingen varit stabil. Jag tror att vi kommer få se en svagare prisutveckling framöver, där fler håller fast vid sin bostad istället för att sälja. Dessutom bromsas bostadsbyggandet troligen in i när vi går in i en lågkonjunktur. Effekten blir att utbudet på bostadsmarknaden minskar.