Streckgubbar, graf

Höjda priser och räntor väntar

Det är inte bara el- och oljepriserna som rusar – många andra varor väntas följa samma trend. Vår vardagsekonom Magnus Hjelmér spår att inflationen kommer göra både shoppingkassarna och bolånen dyrare inom kort.

Oljepriset kan rusa ytterligare

Sedan årsskiftet har oljepriset ökat tvåsiffrigt och det kan bli värre, det spår råvaruhandelsbolaget Vitols Asienchef Mike Muller enligt Bloomberg. Kina är väldens näst största oljekonsument, och deras nolltolerans mot utbrott av covid-19 kommer sannolikt göra att de inte får någon minskad efterfråga på olja, eftersom samhället och industrierna inte stänger ner.
– Vi är inte ens i närheten av något större avbräck när det gäller Kinas efterfrågan på olja, säger Mike Muller till nyhetsbyrån.

Magnus kommenterar:
– Stigande oljepriser slår direkt på privatekonomin, vi ser samma effekter som när elpriserna drog i väg. Många i vårt avlånga land är beroende av bilen för att exempelvis kunna ta sig till och från jobb, butiker och sjukvård. De kommer känna av prishöjningen på oljan. De som inte är beroende av bil kan minimera sitt körande och välja andra transportmedel.

Ikea tvingas höja priser

Utmaningar med frakt, höga energipriser och stigande priser på varor har lett till att Ikea höjer sina priser.
– Vi har absorberat mycket av detta, men vi har kommit till en punkt där det inte räcker, säger Jon Abrahamsson Ring, vd för Inter Ikea group vidare till SvD.
Ikea är känt som en lågprisaktör, men omvärldsfaktorer påverkar nu alltså prissättningen. Ambitionen är att hålla priserna låga, säger Abrahamsson Ring till SvD.

Magnus kommenterar:
– Inflationen kommer slå mot alla, men framför allt mot slutkonsumenterna. Många företag har gjort som Ikea under pandemin – man har tagit den ökade kostnaden och behållit samma pris ut mot kunderna. Men redan nu ser vi att många företag har svårt att motivera den ökade kostnaden utan att höja priserna. Det vi ser är en naturlig utveckling, men kan kännas främmande eftersom vi haft så otroligt låg inflation sedan en lång tid tillbaka.

Räntehöjning tidigare än planerat enligt Swedbank

Swedbank spår att inflationen (KPIF) landar på 3,2 procent under 2022. Bankens färska makroprognos säger att en höjning av räntan bör ske i början av 2023. Riksbanken själva säger att höjningen kommer i slutet av 2024.

Magnus kommenterar:
– Många tillsammans med Swedbank tror på en höjning under 2023. En faktor som väger tungt är inflationen i USA och hur FED (The Federal Reserve) kommer agera. Att inflationen skulle vara tillfällig, som Riksbanken tidigare sagt, verkar inte stämma. Det vi ser är en bredare inflationsutveckling som dessutom utvecklas snabbare än de flesta förutspått.

Dela