En äldre kvinna och en man sittandes på en parkbänk.

Stigande siffror för unga arbetslösa

Stigande siffror för unga arbetslösa

Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.

Allt fler unga är arbetslösa

Arbetslösheten har ökat i september jämfört med samma månad förra året. Det är första gången sedan 2013 som ungdomsarbetslösheten ökar och ytterligare ett tecken på att vi är på väg mot lågkonjunktur.

Magnus kommenterar: Att arbetslösheten ökar är sällan ett gott tecken, det hänger ihop med att det efterfrågas mindre arbetskraft. Tittar man på arbetslösheten tillsammans med inköpschefsindex och BNP, så får man en bra bild över Sveriges tillväxt. I september steg arbetslösheten, inköpschefsindex för industri och tjänster sjönk och BNP för andra kvartalet steg med bara 0,1 procent jämfört med första kvartalet. Ingen munter summering, men absolut inte nattsvart.

Höjd lägsta och högsta pensionsålder

Riksdagen röstade på onsdagen igenom en höjning av lägsta pensionsåldern från 61 till 62 år. Högsta åldern för att arbeta, den så kallade LAS-åldern, höjs från 67 till 68 år. Ändringarna börjar gälla 1 januari 2020. Fler höjningar kommer de närmaste åren och 2026 är tanken att lägsta pensionsåldern ska vara 64 år och LAS-åldern 69 år. Många kritiska röster höjs för att pensionsavsättningarna, alltså hur mycket som betalas in till pensionerna, inte följer höjningarna av pensionsåldern.

Magnus kommenterar: Vi lever längre och behöver därmed jobba längre för att pensionen ska räcka hela vägen ut. Är du född år 1958 eller tidigare gäller tidigare regler, det vill säga pension vid 61 års ålder. De nya reglerna gäller alltså för dig som är född 1959 och framåt. Jag tycker inte du behöver göra några drastiska förändringar i ditt privata pensionssparande, ett extra år att jobba och därmed spara kommer göra gott i plånboken.

Bostadspriserna stiger sakta

Priserna för bostäder kröp sakta uppåt i september. Den genomsnittliga ökningen ligger på 0,4 procent för villor och bostadsrätter. Sett över hela året ligger ökningen på 3 procent för villor och 2,1 procent för bostadsrätter.

Magnus kommenterar: Ökningen är vad vi kan förvänta oss med de yttre omständigheter som råder. Den låga räntan håller bostadspriserna uppe samtidigt som en vikande konjunktur kan göra fler osäkra på att köpa ny bostad. Det jag tycker du ska tänka på är att räntan kommer gå upp förr eller senare. Ta höjd för det vid bostadsköpet, så att det inte kommer som en överraskning och ställer din ekonomi på ända.