Personer som går på en gata

Antalet skuldsatta ökar och färre sommarjobb finns att söka

Den här veckan kan du läsa om att kronan är på väg mot normalläge, att många företag avvaktar med att annonsera om sommarjobb och att Riksbanken tycker att det är rimligt med att återinföra amorteringskravet. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Kronan kan vara på väg mot normalläge

Under 2020 tog svenska kronan revansch och stärktes rejält. Dagens industris makroexpert, Nils Åkesson skriver nu att ”Just nu är kronan varken särskilt lågt eller högt värderad”. Kronan verkar med andra ord hittat sin normalnivå under 2021. SEB bedömer att den långsiktiga jämviktsnivån för kronan är 9,80 kronor för en euro.

Magnus kommenterar:
- Att förutspå valutors utveckling är extremt svårt eftersom det är så många faktorer som påverkar kursutvecklingen. För din privatekonomi betyder en stärkt krona att det blir billigare att exempelvis semestra utomlands eller köpa varor från utlandet. Det negativa med en stark krona är att ditt sparande som är placerat utomlands förlorar i valutaeffekt.

Färre sommarjobb att söka

Många företag har väntat med att annonsera sina sommarjobb på grund av den osäkerhet som pandemin har medfört. Det här innebär att det finns färre utannonserade sommarjobb i år än tidigare. Just nu finns det bara närmre 24 000 sommarjobb att söka hos arbetsförmedlingen. Vård och omsorg dominerar följt av handel, städ och restaurang,

Magnus kommenterar:
- Att få möjlighet att komma ut och bygga upp sin erfarenhet och skapa kontakter i näringslivet är superviktigt för unga. Jag tror att många unga behöver tänka över gränserna för att fixa sommarjobbet. Ekonomistudenter får nog exempelvis vara beredda på att ta ett sommarjobb i andra branscher också - se det som en möjlighet att bredda erfarenheterna.

Riksbanken: Rimligt med amorteringskrav

I en nyligen publicerad rapport skriver Riksbanken att de är oroade över den höga skuldsättningen kopplat till de höga bostadspriserna.

– Vi är evigt bekymrade när det gäller den svenska bostadsmarknaden, uppgav Stefan Ingves, chef för Sveriges Riksbank i en pressträff på måndagen.

Han anser att utvecklingen gör det rimligt att Finansinspektionen återinför amorteringskravet.

Magnus kommenterar:
- Utvecklingen av bostadspriserna oroar många. Ribban för förstagångsköpare höjs och de som behöver växla upp i storlek blir alltmer skuldsatta. Amortering är i grunden en bra sak och visar på sund privatekonomi. Klarar man inte amorteringarna vid exempelvis en räntehöjning är det kanske inte rätt att ta lånet. Stresstesta din egen privatekonomi - vad skulle hända om exempelvis någon i familjen blir sjuk eller arbetslös? Hur stora marginaler har ni?

Dela