Ghost kitchen är ny mattrend
Den här veckan kan du läsa om det nya fenomenet ghost kitchens, om stödåtgärdernas påverkan på bostadspriserna och långräntornas påverkan på bostadslånen. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.
Har du hört talas om ”ghost kitchens”?
Många restauranger har fått tänka om under pandemin. Allt fler har ställt om till hemleveranser, matkassar och takeaway. Nästa steg är så kallade ”ghost kitchens” - restauranger som bara satsar på hemleveranser utan någon form av servering på plats. Nyhetsbyrån skriver att den globala marknaden är värd 84 000 miljarder kronor.
Magnus kommenterar:
Just restaurangbranschen har påverkats hårt av pandemin och för många handlar överlevnad om att ställa om. Jag tror olika länder har olika förutsättningar för att lyckas med ”ghost kitchens”, där exempelvis synen på hämtmat spelar in och där demografin är avgörande. I Sverige är fenomenet kanske mest lyckosamt i storstäder, medan landsbygden får se på. Jag är tveksam om detta är framtiden i Sverige.
Stödåtgärder håller uppe bostadspriser
SBAB:s chefsekonom menar att bostadsmarknaden kan svalna när pandemin avtar. Ett antal stödåtgärder påverkar bostadsmarknaden och när dessa tas bort väntas även effekten på bostadspriserna synas. ”Prisökningarna är någon form av Corona-effekt som borde gå tillbaka i viss utsträckning när pandemin är över”, säger Robert Boije, chefsekonom SBAB.
Magnus kommenterar:
Fastighetspriserna styrs av flera faktorer men framförallt av utbud och efterfrågan, ränteläget och den enskildes privatekonomi. Om ett antal stödåtgärder som påverkat privatekonomin positivt tas bort är det rimligt att anta att man håller hårdare i sina pengar och bostadspriserna kan påverkas negativt.
Stigande långräntor kan driva upp boräntan
Senaste tidens stigande långräntor kan påverka dina boräntor på längre sikt. Den amerikanske tioåringen har gått från 1 till 1,5 procent senaste tiden. De svenska räntorna dras med i uppgången och har gått från minus 0,1 procent till plus 0,5 procent.
Magnus kommenterar:
Att långräntorna går upp beror på att marknadstron på ökad framtida inflation har stigit. Om inflationen till slut går upp kommer Riksbanken att höja räntan, vilket i sin tur påverkar dina bolåneräntor. Det här innebär ökade månadskostnader kopplat till boendeekonomin, vilket kan slå extra hårt mot de som har hög belåningsgrad.