Färre sommarjobb och ungdomars ekonomi samt skeva syn på skulder
Vecka 22 - Den här veckan kan du läsa om att ungdomar har en skev syn på skulder, att vissa sommarjobb är hotade och att reporäntan kan hamna på minus igen. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.
Forskare oroliga över ungdomars syn på skulder
Ett experiment som genomfördes på universitetsstudenter fick forskare att se rött. Studenterna fick välja vilken bostad de skulle köpa när de fick sin första månadslön på 25 000 kronor. Resultaten oroar forskare.
– Vi blev mörkrädda. Unga vuxna har ingen bild av vad som händer om det värsta skulle ske, säger Jeanette Carlsson Hauff, lektor i företagsekonomi, till tidningen.
Verklighetsförankringen i vad ett perfekt hem kostar verkar vara som bortblåst. Men när studenterna fick reda på vad den faktiska kostnaden var ändrade sig många och valde ett billigare alternativ.
Magnus kommenterar: Att skapa sig en god grundstomme gällande privatekonomi är absolut nödvändigt och gärna så tidigt som möjligt i livet. Det är ett delat ansvar från skolan, näringslivet och hemmamiljön att säkerställa att ungdomar får rätt förutsättningar att fatta välgrundade ekonomiska beslut.
Sommarjobben försvinner
Arbetsförmedlingen meddelar en halvering av utannonserade sommarjobb under mars och april jämfört med samma period förra året.
– Det är ett tapp rakt över, inom nästan alla branscher, säger Arbetsförmedlingens analytiker Johan Eklöf till nyhetsbyrån.
Det finns dock branscher där behovet av sommarpersonal kvarstår och det är inom vården. Även andra branscher så som turistnäringen kan få ett akut behov om myndigheterna släpper vissa restriktioner.
Magnus kommenterar: En av de grupper som påverkas mest av krisen vi nu upplever är timanställda och tillfällig personal. Jag hoppas verkligen att delar av samhället öppnar upp och att många säsongsbetonade verksamheter kan utöka. Det skulle verkligen underlätta för många ungdomar i sommar.
Reporäntan kan gå under noll igen
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley sa på onsdagen att reporäntan kan gå under noll igen.
– Det går inte att utlova vare sig det ena eller andra om vilken komposition av penningpolitiken som är bäst om sex eller tolv månader, säger hon till TT.
Vi ser en viss försiktighet hos Cecilia men hon delar marknadens uppfattning om att reporäntan återigen kan sänkas under noll i framtiden.
Magnus kommenterar: Jag tror att Riksbanken drar sig för att sänka räntan under noll. Anledningen är att man inte sett tillräcklig effekt när räntan var på minus och att det finns ett visst signalvärde med att behålla den över nollan. Det är inte helt uteslutet att vi ser en minusränta igen, men jag tror att det kommer dröja.