Diamantring - Marknaden för diamanter blir allt hetare

Ekonomisk oro påverkar börsen och bopriserna

Bostadsmarknaden kyls av på grund av inflationstrycket och de hotande räntehöjningarna. Samtidigt finns det en marknad som blir allt hetare: diamantmarknaden. Läs Magnus Hjelmérs kommentarer på veckans ekonomihändelser.

Villapriserna ner i december

I december såg vi att villapriserna sjönk med 0,8 procent medan priserna på bostadsrätter steg med 0,9 procent, det visar senaste siffrorna från Valueguard. De senaste 12 månaderna har villapriserna gått upp 11,4 procent medan bostadsrätter är upp 9,2 procent.

Magnus kommenterar:
– Att bostadsmarknaden kyls av något är en effekt av ränteoron som härjar runt om i världen. Inflationstrycket verkar hålla i sig och de långa räntorna har stigit. Jag tror på en överhängande risk för fortsatt mörka moln över bostadsmarknaden. Det som kan tala för en viss motståndskraft är det skrala utbudet som får priserna att skjuta i väg.

Tillväxtprognoser justeras

Internationella valutafonden (IMF) justerar ner sin tillväxtprognos för den globala tillväxten 2022, från 4,9 procent till 4,4 procent. Justeringen beror främst på det rådande inflationstrycket och risken för räntehöjningar som skulle ha en avkylande effekt.”Ekonomin 2022 har inletts svagare än vi tidigare trott”, skriver IMF:s ekonomer.

Magnus kommenterar:
– Det ser helt klart ut som om vi står inför en tid med lägre tillväxt. Det kan påverka flera delar i privatekonomin. Bolåneräntorna, bostadspriser och börsen är tre områden som kan utvecklas svagare under året. Sämre tider har vi stött på många gånger tidigare, det du behöver ta ställning till är hur din privatekonomi skulle påverkas om något av områdena backar. Klarar du en räntehöjning? Att dina sparpengar sjunker i värde? Eller att din bostad blir värd mindre än den är idag?

Suget efter diamanter är största på 10 år

I amerikanska julhandeln var försäljningen av smådiamanter 30 procent högre än året innan. Det är inte bara den ökade efterfrågan som driver upp priserna, tidigare fanns det även ett överutbud på diamanter som nu minskat. En av världens största diamantgruvor har stängt, vilket stryper tillgången.

Magnus kommenterar:
– Alla tillgångar påverkas av utbud och efterfrågan. Många gånger är svängningarna svåra att förutse, medan andra kan vara tydligare. Efterfrågan på säkra tillgångar brukar öka i oroliga tider. Om börsen skakar så investerar man till exempel hellre i guld, eller byter till sig stora säkra valutor så som dollar. Svenska kronan åker ofta på stryk när det blir oroligt i världen. De här kopplingarna är inga sanningar men det kan vara intressant att följa och förstå hur olika tillgångar påverkar varandra. Vem vet, du kanske hittar något du vill investera i för att sprida dina risker?

Dela