jordglob

Nollränta och gränshandeln minskar

Nollränta och gränshandeln minskar

Den här veckan kan du läsa om att gränshandeln minskar, att bankernas motståndskraft är stor och att Riksbanken lämnar räntan på noll. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi. 

Gränshandeln på paus

Den norska gränshandeln mot Sverige minskade med 96 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Orsaken är de stränga restriktionerna som gäller mellan länderna. Försäljningen steg med 10 gånger jämfört med andra kvartalet.

Magnus kommenterar:

Gränshandeln är en av sektorerna som påverkas hårt av pandemin. Det finns stor risk för att handlarna sitter på alldeles för stora kostnadskostymer i förhållande till omsättning. Jag skulle tro att antalet konkurser kommer öka inom just det här segmentet.

Bankerna är starka

Finansinspektionens (FI) stresstest av de svenska storbankerna kom ut positivt. Bankerna har en betydande motståndskraft och klarar ytterligare negativa effekter av den rådande krisen. FI ser dock risker i den privata skuldsättningen och det pausade amorteringskravet behöver ”i möjligaste mån anpassas för att inte bygga upp alltför stora sårbarheter inför framtiden”.

Magnus kommenterar:

Att bankerna står sig starka i krisen beror på fler saker; den största är att omfattande regeländringar skedde efter finanskrisen, men också att detta inte är en bankkris utan en efterfrågandekris. Flera områden går starkt för bankerna. Bland annat är utlåningen till bostäder stor, men det finns andra områden som drabbas hårdare exempelvis privatlånen - då svensken blivit allt försiktare med att skuldsätta sig under krisen.

Räntan kvar på noll

Riksbanken lämnar räntan oförändrad, vilket var ett väntat utfall enligt många experter. Stödköpen av obligationer ökas upp för att stötta upp inflationen. Riksbanken reviderar ner tillväxtprognoserna efter utbrottet av den andra vågen av smittspridning.

Magnus kommenterar:

För en överskådlig tid kommer räntan förbli låg. Dels utifrån att inflationen just nu är svag och man behöver stimulera konsumtionen, dels också utifrån omvärldsfaktorer och agerandet från andra centralbanker. Räkna med fortsatt låga boräntor.