Konkurserna ökar och skidanläggningarna kämpar
Den här veckan kan du läsa om att konkurserna ökar igen, skidanläggningarna kämpar för att rädda vintersemestern och att fritidshusmarknaden är het för tillfället. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.
Antal konkurser ökar
Under november har antalet konkurser ökat efter en viss återhämtning under sommaren och hösten. Visitas chefekonom, Thomas Jakobsson, meddelar att omsättningen ungefär var 30 procent lägre än normalt den första november, men slutade på 75 procent lägre i slutet av november. Enligt UC, företags- och konsumentinformationstjänster, ökade konkurserna med 12 procent under november jämfört med samma period förra året.
Magnus kommenterar:
Effekterna av den andra Corona-vågen börjar synas i siffrorna nu, tyvärr slår de striktare restriktionerna från Folkhälsomyndigheten ytterligare mot den redan hårt drabbade hotell- och restaurangbranschen. Stödpaketen till företagen är förlängda och vi får hoppas att de ger effekt och att julledigheten är ett välkommet avbrott.
Försök att rädda vintersemestern
Branschorganisationen för de svenska skidanläggningarna, SLAO, har i en skrivelse till landsbygdminister Jennie Nilsson beskrivit hur man ska anpassa sig till pandemin. Bland annat kommer ingen afterski äga rum, kösystemen kommer att anpassas för att minska risk för trängsel och tillgången till värmestugor kommer att begränsas. Den tidiga nedstängningen i fjol kostade anläggningarna cirka 300 miljoner kronor.
Magnus kommenterar:
De svenska skidanläggningarna är på tårna inför kommande beslut om hur vi får spendera julledigheten, men även fortsättningen in i januari. Om ett vaccin kommer ut på marknaden kan delar av säsongsavslutningen säkras på annat sätt än dagens osäkerhet. Skidbranschen ser historiskt stora avbokningar just nu.
Högt tryck på fritidshus
Trycket på fritidshus är fortsatt stort, troligtvis ligger Corona-pandemin bakom den heta trenden. 2019 såldes 6 771 fritidshus jämfört med 7 366 stycken som noterades i slutet av november i år.
Magnus kommenterar:
Intresset för fritidshus har ökat precis som för husbilar/husvagnar. Jag tror det här kan resultera i en dipp på fritidshusmarknaden på längre sikt. Många väljer att skaffa fritidshus nu när vi rekommenderas att vara hemma, samtidigt som husbudgeten kanske kommer ätas upp av utlandsresor när restriktionerna väl släpper. Många kommer tvingas välja och då kan fritidshusen väljas bort.