Tankar bensin

USA:s krispaket och stigande oljepriser

USA:s krispaket och stigande oljepriser

Den här veckan kan du läsa om stigande oljepriser, risken med hög inflation och att behovet för kontorsytor minskar. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Oljepriset kan rusa

I början av förra året rasade oljan i pris, men har sedan dess återhämtat sig. Nu tror analytiker på Wall Street på en ny rusning där priset väntas nå upp emot 100 dollar fatet. Uttalandet grundar sig i en tro om att efterfrågan på olja kommer vara större än tillgången. När i tiden man skulle nå dessa nivåer låter man dock vara osagt.

Magnus kommenterar:

Att oljan blir dyrare kan slå mot privatekonomin genom höjda bensinpriser för de som har en bit till jobbet. Under pandemin när fler jobbar hemifrån har många sparat kostnader kopplat till just bilpendling. Om trenden med hemester håller i sig under 2021 kan det också slå mot semesterkassan, så ta höjd för höjda bensinpriser i din semesterbudget.

Krispaket kan ge överhettning

USA:s krispaket på 1 900 miljarder dollar kan orsaka en inflationschock och överhettning för den amerikanska ekonomin. Det här tror flera tunga ekonomer enligt New York Times. Om inflationen skulle rusa blir konsekvensen att räntan höjs och börsen kommer att påverkas negativt.

Magnus kommenterar:

En stigande inflation är det som hotar de urstarka kursutvecklingarna som världens börser har just nu. Det som skulle stå emot en dipp är att många bolag visar starka siffror. Man har nämligen lyckats spara under pandemin vilket har resulterat i starka kassor, samtidigt som försäljningen går bra.

Behovet för kontor minskar

Distansarbetet till följd av pandemin gör att olika experter nu spår ett minskat behov av kontorsytor med mellan 20-40 %. Även medarbetare i Sverige verkar nöjda med att arbeta hemma, vilket mycket väl kan leda till ändrade önskemål om hemarbete i framtiden.

Magnus kommenterar:

För många företag är det här ett naturligt steg, inte minst med tanke på att Sverige producerar mycket tjänster. Det här gör att företag får möjlighet att spara på lokalkostnader, samtidigt som medarbetaren ofta vinner tid genom att inte behöva transportera sig till och från arbetsplatsen.