Arbetslösheten ökar och flygplansbranschen kraschar
Vecka 19 - Den här veckan kan du läsa om hur corona kan innebära en krasch för flygbranschen, om hur arbetslösheten ökar och att inköpschefsindex sjunker men hålls uppe av "Sverige-effekten". Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.
Aktieprofet dumpar flygbolag
Investmentbolaget Berkshire Hathaway dumpar sitt innehav i Delta Air Lines, Southwest Airlines, American Airlines och United Airlines. Mannen bakom investmentbolaget Warren Buffert meddelade beslutet på årsstämman. Han säger:
– Världen har förändrats för flygbolag och jag önskar dem all lycka.
Magnus kommenterar: Att investmentbolag säljer innehav är inget konstigt i sig men denna legendar inom finans kan vara något på spåren. Corona har visat att det är möjligt att ha möten på distans, jobba mer hemifrån och att det är möjligt att umgås digitalt. Det här kan förändra en hel bransch och i samband med stort klimatfokus kan det här innebära långsiktiga utmaningar för flygbranschen.
Arbetslösheten ökar med 7,2 procent
Trots att mätningen stäcker sig från sista december 2019 till 29 mars 2020 och att coronas fulla effekt inte än syns i siffrorna ser vi att arbetslösheten ligger på 7,6 procent. Det är en ökning med 7,2 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.
Magnus kommenterar: Jag tror tyvärr att vi kommer få se ytterligare sättning på arbetsmarknaden. Det verkar som att många av stimulanserna från Regeringen inte har nått hela vägen fram eller passat, vilket så klart får effekter. Det är en otroligt svår situation då företag behöver intäkter och stimulanser endast är konstgjord andning.
Inköpschefsindex sjönk men hålls uppe av ”Sverige-effekten”
Inköpschefsindex (PMI) för april sjönk från 49,1 i mars till 39,0. Jämfört med eurozonen så går tjänstesektorn bättre i Sverige vilket Alexandra Stråberg, chefsekonom, på Länsförsäkringar tror har med en ”Sverige-effekt” att göra.
– Vi ser någon typ av Sverigeeffekt. Eftersom vi inte har haft en nationell nedstängning klarar sig vår tjänstesektor bättre.
Magnus kommenterar: Jag tror det ligger mycket i analysen som Alexandra gör och det här är en av effekterna av att hålla nere smittspridningen utan nedstängning av samhället. Förhoppningen är att ekonomin inte kommer ta lika mycket stryk som i vissa andra länder som stängt ner helt. Det vi dock ska komma ihåg är att många företag i Sverige är beroende av export, något som påverkas när omvärlden begränsas.
Läs mer om hur corona påverkar din privatekonomi här