hav

Pausa amortering och bottenrekord sedan finanskrisen

Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.

KI-barometern i botten

Konjunkturinstitutet genomför varje månad en så kallad konfidensmätning, där man tar pulsen på svenska privatpersoner och företags syn på nuläge och framtiden. Under den senaste månaden föll indikatorn från 92,5 i mars till 58,6 i april. Vi är nu under nivåerna som var vid finanskrisen. Tjänstesektorn sticker ut som den som fallit mest.

Magnus kommenterar: Det här är inte helt oväntade siffror. Media har löpande rapporterat, sedan virusets utbrott, om direkta och kommande effekter. Nu får vi följa utvecklingen och effekterna som covid-19 orsakar. KI-barometern är en av flera viktiga temperaturmätare som man bör följa för att få en uppfattning om de ekonomiska utsikterna i Sverige.

Oljan slår nya bottenrekord

Just nu kan vi notera de lägsta priserna på 95-oktanig bensin sedan 2009. Anledningen till detta prisras är bland annat att efterfrågan har minskat på global nivå vilket gör att oljan som pumpas upp måste lagerhållas. Det är en dyr historia, därför rasar nu priserna.

Magnus kommenterar: Det här är givetvis positivt för privatekonomin men vissa företag mår inte så bra av prisraset. Tänker man på företag som förbrukar mycket drivmedel så som flygbranschen så vinner de på lägre priser. De företag som fraktar olja får färre leveranser och påverkas negativt. På samma sätt så påverkas all tillverkningsindustri mot oljebranschen negativt av rådande situation.

50 000 har pausat sin amortering

Ett par procent av alla bolånetagare har pausat sina amorteringar. Men då ska vi ha med oss att cirka tre fjärdedelar av Sveriges 2,5 miljoner bolånetagare inte omfattas av amorteringskraven, då de tog sina lån innan kraven infördes. Bankerna har beviljat de flesta av ansökningarna som kommit in säger FI:s kommunikationschef Victoria Ericsson till Dagens Industri.

Magnus kommenterar: Om inte din arbetssituation påverkas direkt av krisen, det vill säga att du är permitterad/varslad eller uppsagd så kan det vara klokt att fortsätta amortera. Har du däremot drabbats på något sätt så kan det vara klokt att hjälpa privatekonomin genom den tillfälliga amorteringsfriheten.

Dela