Bostadspriser rasar och Kina återhämtar sig
Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.
Prisfall på bostäder kan bli så mycket som 10 procent
En långdragen kris skulle kunna sänka bostadspriserna med hela 10 procent, skriver SBAB i en ny rapport. Är krisen kortvarig kommer troligtvis bara omsättningen minska medan priserna påverkas marginellt enligt SBAB.
– Vi ser i statistiken att så här långt finns ingen större påverkan av coronakrisen på bostadsmarknaden, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar enligt Direkt.
Även prognosen för nyproducerade bostäder väntas sjunka, till uppskattningsvis 40 000 enligt rapporten.
Magnus kommenterar: Redan idag ser vi att efterfrågan minskat och konsekvensen blir fler bostäder som är ute på marknaden. När Hemnet ställde frågan om marknaden väntade sig högre eller lägre priser trodde majoriteten på sjunkande priser den närmsta tiden.
Vårbudgeten hjälper till i krisen
I veckan presenterades vårbudgeten där fokus helt klart ligger på att stötta företag och privatpersoner i den rådande krisen. Några av förändringarna som påverkar din privatekonomi är:
- Taket i a-kassan höjs från 25 000 kr/månad till 33 000 kr/månad, eller från 910 kr/dag till 1 200 kr/dag.
- Reglerna har ändrats så att fler omfattas av a-kassan
- Fribeloppet för studerande höjs, vilket ger möjlighet att jobba mer extra
Tidigare så har man också beslutat sig för att minska karensavdraget och införa tillfällig amorteringsfrihet.
Magnus kommenterar: Vi ser tydligt att Regeringen satsar på att minska den ekonomiska bördan på samhället i så stor utsträckning som de kan. Vårbudgeten har stuvats om på flera ställen för att minska fallet. För privatpersoner har främst fokus hamnat på att hjälpa till vid arbetslöshet. Många företag har drabbats hårt vilket resulterat i många korttidspermitteringar och varsel som i förlängningen kan sluta med uppsägningar.
Kina börjar återhämta sig
SvD har pratat med kapitalförvaltaren Francois Perrin som undviker myndigheternas rapporter och istället kollar på fastighetsförsäljningar, migrationsindex och trafiksiffror. Trafikstockningarna har ökat på flera ställen runt om i landet vilket skulle kunna ses som mer rörlighet i samhället. Men risken som hänger kvar är att en andra virusvåg inträffar, något som skulle kunna lamslå landet på nytt.
Magnus kommenterar: Att länder sakta men säkert börjar öppna upp sig och drivas mot normalläge är positiva nyhet från en kris som detta. Både Italien och Spanien siktade på att öppna vissa verksamheter i veckan vilket också ska ses som positiva signaler. Kritiker här på hemmaplan ser gärna att ett öppningsdatum sätts även här, något som hittills har fått sval respons.