Flygplan och en jordglob

Risk för överhettning av ekonomin och 89 % färre flyger

Den här veckan kan du läsa om att antalet flygresenärer störtdyker och kärninflationen i USA ser den högsta uppgången sedan 1982. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Bara en av tio som flyger

Under april uppgick antal resenärer, som flög via någon av Swedavias flygplatser, till 369 000. Det är ett tapp på 89 procent jämfört med samma period 2019.

Magnus kommenterar:
- Flygbranschen är extremt hårt påverkad av pandemin. Innan vaccinet har nått den breda massan som i stor utsträckning reser i arbetet och privat lär vi inte se någon ljusning. Detta är en bransch som omsätter många anställda, allt från kabinpersonal och serviceyrken på flygplatserna till transportföretag till och från flygplatsen. Det positiva i eländet är vi minskar miljöpåverkan när mötena blir digitala - en trend jag hoppas fortsätter även efter pandemin.

Överhettningen kan vara ett faktum

Om regeringen inte ställer om och fasar ut stöden i tid kan det leda till överhettning av ekonomin. Det här säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. ”Svensk ekonomi rusar och i stort sett pekar alla indikatorer år rätt håll,” säger hon. När arbetsmarknaden blir bättre samtidigt som Riksbanken håller räntan låg finns risken att vi överhettar ekonomin snarare än att vi får någon form av bakslag.

Magnus kommenterar:
- Det ligger mycket i det Annika beskriver, samtidigt som jag inte tror vi ska vara allt för oroliga än. Många av siffrorna pekar helt riktigt åt rätt håll, men många jämför med samma siffror förra året. Exempelvis kom siffrorna för KPI nu i veckan och tittar man på samma period förra året, när siffrorna var i botten, ser det riktigt bra ut. Jämför man däremot med föregående månad är ökningen mer modest.

Inflationen rusar i USA

Under april steg kärninflationen, det vill säga inflationen minus energi och livsmedel, från 1,6 till 3 procent jämfört med samma månad 2020. Från mars till april 2021 steg kärninflationen med 0,9 procent – och det är den högsta uppgången sedan 1982.

Magnus kommenterar:
- Siffrorna som nu kommer in är en effekt av återhämtningen i ekonomin och något som faller inom det man kan förvänta sig. Nu är det viktigt att regeringar runt om i världen är med och parerar uppgångarna med minskade stimulanspaket, så att inte riksbankerna får det tufft. Tvingas Riksbanken höja räntan leder det till högre räntekostnader. Jag tror att vi kommer se en orolig marknad en bra stund framöver.

Dela