luftballonger mot blå himmel

Tänk på detta när boräntorna stiger

Under många år har vi haft ett väldigt lågt ränteläge, något som gjort det billigt att låna till sin bostad. När tiderna blir mer osäkra och boräntorna stiger märks det i vardagsekonomin för många. Det påverkar också dig som planerar att sälja eller köpa bostad de närmaste åren. Här tipsar jag om de viktigaste sakerna du behöver tänka på.

Binda bolånet eller inte?

Historiskt sett har rörliga bolåneräntor så gott som alltid varit lägre än bundna. Men om du binder lånet sitter du å andra sidan säker inför fortsatta höjningar och vet vad lånekostnaden blir varje månad. Fundera över om du har utrymme för osäkerhet i ekonomin och större räntehöjningar. Om inte kan det vara en bra idé att binda räntan. Känner du dig osäker på hur stora räntehöjningar ditt hushåll klarar av rekommenderar jag att du kontakta din bank, så att du får hjälp med att räkna på det.

Tänk på! Om du väljer att binda bolånet och sedan skulle vill avsluta det i förtid, till exempel när du säljer bostaden, kan du behöva betala ränteskillnadsersättning. På oberoende konsumenternas.se finns en kalkylator där du kan uppskatta ersättningskostnaden.

Inlåsningseffekt – ett problem för både säljare och köpare

Om de höjda räntorna leder till att bostädernas värde börjar sjunka kan det leda till problem för dig som har maximal belåning på bostaden, eftersom du kanske går med förlust vid en försäljning och får svårt att betala tillbaka hela lånet till banken. Det kan därför ge en ”inlåsningseffekt”, där du som har stora lån måste bo kvar – även om du hellre vill flytta. Om du planerar att öka på ditt bolån för renovering eller tillbyggnad är det viktigt att fundera över hur hög din sammanlagda belåning kommer bli och om detta kan innebära en risk vid sjunkande bostadspriser.

För dig som planerar att köpa bostad skulle inlåsningseffekten leda till färre bostäder på marknaden, vilket gör det svårare att hitta nytt boende. I sådana tider är mitt tips att vara mer försiktig med att sälja din nuvarande bostad innan du hittat något nytt, för att slippa göra ett panikköp.

Undvik att maxa bolånet vid köp

Även om banken säger ja till lånet är det viktigt att du själv funderar på hur mycket utrymme du vill ha i din ekonomi – inte minst för räntehöjningar. Lägg på ett par procent i lånekalkylatorn och se var du landar när amorteringskravet plussats på. Kommer din inkomst fortfarande räcka till annat du vill prioritera, som fritidsaktiviteter, sparande och semesterplaner? Om inte råder jag dig att välja ett boende med en lite lägre prislapp i nuläget.

Dela