Sommarstuga med blommor

Köpa fritidshus – vi guidar dig genom beslutet

Du som drömmer om att köpa ett fritidshus ser det säkert framför dig redan. Ensligt på ett fjäll, mitt i blåbärsskogen, vid en liten insjö eller på en skärgårdsö med utsikt över en fjärd. Men innan drömmen kan bli verklighet har du en hel del saker att ta ställning till. Vi guidar dig genom ditt köp av sommarstuga eller fjällstuga.

Faktorer som kan avgöra ditt köp av fritidshus

Det första du börjar fundera på är förmodligen var du vill ha ditt fritidshus. Var stugan ligger och hur lätt det är för dig att ta dig dit, kommer avgöra hur mycket tid du spenderar där.

Vill du kunna åka dit på helgerna, eller räcker det med semesterveckorna? Hur lång tid får resan ta? Är du beroende av att det finns allmänna transportmedel, eller har du tillgång till bil eller båt om det behövs? Om du vill använda stugan på vintern vill du förmodligen att den är isolerad, har tillräcklig uppvärmning, att vatten- och avloppsledningar är isolerade och att sophämtningen är igång året runt.

Innan du bestämmer dig för vilka stugor du ska titta på, fundera också på hur mycket tid och energi du är beredd att lägga ner på trädgårdsarbete, renovering och annat underhåll. Är du en sådan som njuter av att ha projekt att pyssla med under semestern, eller vill du hellre ligga i hängmattan, sitta i en fiskebåt eller glida runt i skidspåret?

Om du vill låna till fritidshuset och ansöka om bolån kan du behöva kolla med banken först. Kontrollera vilken taxeringskod (typkod) stugan har. I många banker kan du bara belåna fritidshus med taxeringskod 220.

Kostnader du behöver ta med beräkningen när du köper stuga

Innan du bestämmer dig för att köpa ett fritidshus behöver du förstås se till att alla nya fasta kostnader ryms i din budget. Det kan handla om uppvärmning, sophämtning, samfällighet, försäkring och fastighetsavgift.

När du väl har hittat din drömstuga behöver du också räkna på vad det kommer kosta dig att resa dit så ofta som du planerar.

Utöver de löpande kostnaderna du behöver lägga in i din budget, behöver du också ta höjd för de kostnader som tillkommer i samband med köpet. Det handlar till exempel om pantbrev, lagfart och besiktningsman.

Stugmarknaden varierar över året

Utbudet av fritidshus på marknaden varierar under året. Vardagsekonomen Magnus Hjelmér tipsar om när det är bäst läge att köpa fritidshus.

– När du letar efter ett fritidshus kan det vara klokt att tänka i säsong, alltså sommarstugor på våren och sommaren, vinterstugor på hösten och vintern. Fördelen då är att utbudet ofta är mycket större. Nackdelen kan vara att antalet budgivare är fler och priserna kan dra iväg, säger Magnus.

Risker när du köper fritidshus

Innan du slår till på drömstugan finns det saker du behöver kolla för att slippa obehagliga överraskningar. En av dem är att det finns bygglov och tillstånd för alla byggnader, altaner och avlopp som ingår. Annars finns risken att du behöver riva eventuella svartbyggen eller att du behöver stänga av avloppet.

Prata med kommunen för att få all information du behöver. Passa också på att ta reda på planerna för området. Planeras bebyggelse runtomkring din stuga som påverkar ditt läge?

Om dricksvattnet kommer från egen brunn kan du behöva testa kvaliteten med en vattenanalys.

Teckna en fritidshusförsäkring och koppla av

När du har nycklarna i handen och är redo att njuta av ditt nya fritidshus är det dags att teckna en fritidshusförsäkring. Sedan kan avkopplingen börja!

Tips - Spana in ICA Försärkings fritidshusförsäkring som ger dig som är stammis på ICA, stammispoäng på hela försäkringskostnaden.

Dela