Bild på solceller monterade på ett tak

Tips och råd om hur du installerar solceller

Tips och råd om hur du installerar solceller

Installera solceller har blivit ett populärt sätt att minska på sina energikostnader om man bor i hus. Här får du lite tips och råd om du står inför ett beslut att installera solceller.

Vad är solenergi?

Solenergi är energin som vi får från solen i form av ljus och värme. Ljuset från solen kan användas till att genom solceller producera elektricitet i både liten och stor skala. Värmen från solen kan man också utnyttja genom solfångare som t.ex. kan värma upp vatten.

Hur fungerar solceller?

Enkelt förklarat fungerar solceller så att solcellspanelerna består av ett tunt lager halvledarmaterial som kan ta vara på solens strålar och göra om dem till elektricitet. På hus är det vanligt att man kopplar samman så många solpaneler man kan få plats med på den takyta som lämpar sig för att montera solceller på. Det gör att man kan utvinna maximalt med energi.

Fördelar med solceller

Det finns flera fördelar med att installera solceller och de största fördelarna är:

  • Sänker elkostnaden
  • Höjer värdet på ditt hus
  • Du producerar förnybar energi åt dig själv
  • Den energi du inte använder kan säljas vidare på elnätet som du får betalt för
  • Solceller kräver väldigt lite underhåll

Självklart finns det nackdelar med solceller också. Den första är att de behöver solljus. På molniga dagar och vintertid när de till och med kan vara helt eller delvis täckta av snö producerar de mindre eller ingen energi.

Det är en hög engångskostnad för installationen. Återbetalningstiden är olika lång beroende på hur mycket du eventuellt behöver låna till solceller och hur du väljer att finansiera det.

Livslängden på solceller är olika beroende på fabrikat och kvalitet, men generellt kan man säga att de håller i ca 30 år.

Checklista för säker solcellsinstallation

  • Tag reda på om ditt hus och tak lämpar sig för solcellsinstallation
  • Be om offerter från flera företag som säljer och installerar solceller och fråga gärna om de har referenskunder som du kan få kontakta och kanske till och med besöka
  • Se till att företaget är ett registrerat elinstallationsföretag och hos Elsäkerhetsverket kan du kontrollera elföretaget
  • Se till du har skriftligt på vad solcellerna och vad arbetet med installationen kommer kosta

Bild på en växelriktare till solceller och ett elskåp monterat på en husvägg

Växelriktare för en solcellsanläggning

Att tänka på vid solcellsinstallation

  • Vanligtvis behövs inte bygglov för solceller, men kontrollera vad som gäller för just ditt hus med den kommun som du bor i
  • Se till att det finns tillgång till WiFi eller en framdragen nätverkskabel i anslutning till där växelriktaren som utgör själva anläggningens hjärna ska placeras på väggen
  • Var hemma på installationsdagen, så du kan följa arbetet och svara på frågor om sådana uppstår
  • Kontrollera med ditt försäkringsbolag hur din försäkring gäller för solceller om något skulle hända. ICA Försäkrings husförsäkring och fritidshusförsäkring har ett skydd för dina solceller och även för utebliven elproduktion!
  • Glöm inte att du kan få skatteavdrag för delar av kostnaden för installation av grön teknik, läs mer hos Skatteverket om avdrag för grön teknik

Solcellslån – Så ansöker du

Om behöver hjälp att finansiera installationen av solceller kan det vara fördelaktigare att utöka bolånet om du har ett sådant, i stället för att ta ett privatlån om du ska investera i solceller.

Om du inte har utrymme att utöka bolånet kan du välja att ansöka om ett solcellslån som i grunden är ett privatlån. Med vårt solcellslån kan du låna 20 000 till 500 000 kr. Räntan på solcellslånet sätts individuellt och den rörliga räntan ligger idag på 6,19 – 15,95 % (effektiv ränta 6,37 – 17,17 %).

Så går en ansökan om solcellslån till

  1. Välj lånebelopp och återbetalningstid
  2. Identifiera dig med Mobilt BankID
  3. Se ditt ränteerbjudande
  4. Signera lånet med Mobilt BankID
  5. Pengarna utbetalas inom några dagar

Räkna på solcellslån


Låneexempel för ett solcellslån (privatlån) på 100 000 kr upplagt på 8 år med exempelräntan 9,40 % (effektiv ränta 9,82 %) så blir det totala beloppet att betala 143 782 kr. Lånet återbetalas under 96 månader. Första månaden aviseras bara ränta och ingen amortering. Månadskostnaden är därefter 1 497 kr/mån om räntan inte ändras. Exempelränta per 2024-11-22.