Bil på en kvinna som sover i soffan under en filt

Tips för att spara el i hemmet

Tips för att spara el i hemmet

Att bo i villa är en dröm för många. Men energikostnaderna för ett eget hus kan lätt rusa iväg. Här ger vi några snabba tips till dig som vill skapa ett mer kostnadseffektivt och hållbart boende och på så vis spara el i hemmet.

Undersök din elförbrukning och energideklaration

Börja med att kolla hur mycket energi ditt boende förbrukar i nuläget och vad det kostar varje månad. Din elleverantör kan ofta ge en översikt av din elanvändning på sin hemsida, under ”Mina sidor” eller liknande.

Nästa steg är att besöka Boverket. Där kan du hämta en energideklaration för ditt hus, om en sådan finns. Energideklarationer görs av certifierade energiexperter, som bedömer den totala energianvändningen för att bo i huset. Energideklarationen kan också innehålla förslag på hur du kan minska energianvändningen.

Sänk elkostnaderna genom att se över dina vanor

Energismarta vanor är det snabbaste, enklaste och billigaste sättet att spara el. Har du elvärme i huset? Börja med att kolla vad som händer om du sänker innetemperaturen med en grad. Du kanske knappt märker någon skillnad. Men du har redan minskat din uppvärmningskostnad med ungefär fem procent.

Stäng och släck

Standbyläget på TV:n och andra apparater står ofta för ungefär fem procent av elförbrukningen i ett hus. Stäng ner och släck när du lämnar ett rum. Och byt ut gamla glödlampor mot LED-lampor, som är tio gånger mer energieffektiva. Du kan se till att all ny hemelektronik och vitvaror är så energisnåla som möjligt genom att granska deras energimärkning.

Använd dina vitvaror rätt

Ställ in kylen på +4 och frysen på -18°C, för rätt balans mellan fräsch mat och smart elanvändning. Fyll diskmaskinen och använd ett Eco-program utan att skölja av disken först. Detta är mycket energisnålare än att diska under rinnande varmvatten, eftersom maskinen använder relativt lite el och vatten.

Även tvättmaskinen ska vara full när du tvättar och aldrig köras på högre temperatur än nödvändigt, för att dra så lite el som möjligt. Din torktumlare är en riktig energitjuv, så lufttorka tvätten när det går för att spara el.

Tvättmaskin
Minska behovet av uppvärmning och nedkylning

Det finns flera åtgärder som minskar behovet av uppvärmning och nedkylning i ditt hus. Vissa kräver en större insats, medan andra är relativt enkla. Genom Energimyndigheten kan du komma i kontakt med din kommuns kostnadsfria energi- och klimatrådgivning som kan hjälpa dig att hitta rätt lösning för ditt hus.

Förbättra isoleringen i tak, väggar och grund

Med ordentlig isolering i väggar, tak, golv och grund behåller du värmen i huset så effektivt som möjligt. Att tilläggsisolera kan i många fall minska din energiförbrukning rejält. Har du ett äldre hus är det en bra idé att börja med vinden, som ofta står för en stor del av värmeförlusten.

Tilläggsisolering av yttervägg, fasad och grund görs oftast i samband med större renoveringar. Eftersom det finns risk för kondens och fuktskador är det säkrast att anlita professionella hantverkare. Kom också ihåg att ingrepp på den yttre fasaden kan kräva bygglov.

Förbättra isoleringen i fönster och dörrar

Fönster står ofta för ungefär en tredjedel av värmeförlusten i ett gammalt hus. Äldre fönster kan också ge ’kallras,’ så att dina golv känns dragiga och kalla. Om fönsterkarmar och bågar är i bra skick kan det räcka med att sätta in energi- eller isolerglas för att förbättra isoleringen.

Fönster och dörrar i sämre skick kan behöva bytas ut helt. Då är det viktigt att ha koll på isolerförmåga samt insläpp av dagsljus och solvärme. Tänk också på att det kan behövas bygglov om ingreppet ändrar husets utseende.

Effektivisera flödet av varmvatten

Utöver att tvätta, diska och duscha smart, så kan du byta till mer effektiva kranar och duschmunstycken för att skära ner på varmvattenförbrukningen. Det är också viktigt att storleken på din varmvattenberedare motsvarar dina behov. Kolla energimärkningen när du ska byta beredare – där anges både hur energieffektiv beredaren är och hur mycket varmvatten den kan producera.

Oisolerade varmvattenrör läcker värme, vilket gör att varmvattenberedaren måste jobba mer. Isolera både rör och beredare, så hålls värmen kvar i vattnet längre och så sparar du el genom att varmvattenberedaren inte behöver jobba lika mycket.

Vattenkran

Effektivisera ventilationen

Dragiga rum, kondens på insidan av fönster eller instängd lukt? Det kan vara dags att se över ventilationen i ditt hus. Det är viktigt att underhålla ventilationssystemet regelbundet. Du kan behöva byta filter eller rengöra fläktar, ventiler och kanaler. Systemet kan också behöva injusteras. Din kommuns energi- och klimatrådgivare kan hjälpa dig om du misstänker att det behövs större förändringar av husets ventilation.

Dags att byta uppvärmningssystem?

Du kan värma ditt hus med allt från ved och pellets till luft-, sol- eller jordvärme. Vilket du väljer beror dels på vad som redan finns i och omkring huset, såsom fjärrvärmenät eller ett lämpligt läge för jord- eller solvärme. Dels handlar det om dina egna prioriteringar: klimatutsläpp, bekvämlighet och driftssäkerhet är faktorer som kan spela in.

Mindre energieffektiva system kan uppgraderas med smarta lösningar för att minska energiförbrukningen. Direktverkande elvärme kan till exempel styras efter när du är hemma, eller efter timpriset på el.

Skydda mot solvärme

Blir det för varmt inomhus när solen gassar? Att aktivt kyla ett rum med AC kräver mycket energi. Markiser, ljusa rullgardiner och solfilm på fönstren kan alla bidra till behagligare innetemperatur utan att öka din energianvändning.

Fönster med blommor och persienner

Sök bidrag för att energieffektivisera huset

Värmer du ditt hus och ditt vatten med el eller gasförbränning? Sedan juli 2023 kan du söka bidrag för energieffektivisering i småhus. Bidraget täcker högst 50 % av bidragsberättigade materialkostnader. Du kan som högst få 30 000 kr för värmesystemsåtgärder, och därefter lika mycket för klimatskärmsåtgärder (tilläggsisolering samt förbättring av fönster och dörrar). Du hittar mer om bidraget hos Länsstyrelsen i ditt län, eller på Boverket.

Finansiera energiåtgärder med lån

Du kan behöva låna pengar för att finansiera större energieffektiviseringar. Om det finns utrymme att låna på ditt hus är det ofta mest förmånligt att utöka ditt bostadslån. Men du kan också ansöka om privatlån. För dig som vill installera solceller erbjuder vi på ICA Banken solcellslån.

Tips! ICA Försäkrings husförsäkring har ett tillägg som du kan välja till som innehåller ett försäkringsskydd för dig som har solceller och även ett skydd som kan ge ersättning för utebliven elproduktion vid en totalskada.

Fler förmåner finns att hitta bland ICAs partnererbjudanden.


Låneexempel - För ett privatlån på 100 000 kr upplagt på 8 år med exempelräntan 9,40 % (effektiv ränta 9,82 %) så blir det totala beloppet att betala 143 782 kr. Lånet återbetalas under 96 månader. Första månaden aviseras bara ränta och ingen amortering. Månadskostnaden är därefter 1 497 kr/mån om räntan inte ändras. Exempelränta per 2024-11-22.