Mental accounting – hur det kan bidra till att hålla liv i kärleken
Sju av tio svenska par har någon form av gemensam ekonomi, och drygt sex av tio har ett gemensamt sparande, det visar undersökningar som ICA Banken genomfört*. Den visar också att vi generellt är nöjda med hur den gemensamma ekonomin fungerar, men som med allt annat i livet är vi inte alltid överens.
Att vi ibland tycker olika är kanske inte så konstigt, eftersom vi människor inte alltid är helt rationella när det kommer till vår ekonomi, mycket på grund av att vi drivs av känslor. Hur vi spenderar våra pengar, och hur vi är villiga att göra det, grundar sig mycket i våra värderingar och hur vi vill att våra liv ska se ut. Mental accounting handlar om att vi har olika mentala konton för vår ekonomi, vilket i princip innebär att vi värderar utgifter på olika sätt. Vi kan exempelvis ha helt olika mentala budgetar för vårt “matkonto”, “hälsokonto” och “nöjeskonto”. Vi kan ha en högre betalningsvilja i vårt nöjeskonto än vårt träningskonto, och kan lägga halva vår lön på saker i “nöjeskontot” och enbart en bråkdel på saker i “träningskontot”. Beteendestrategen Ida Lemoine förklarar hur det fungerar och hur vi kan vända detta till något positivt.
- Med mental accounting kan vi förstå hur vi fördelar och spenderar våra pengar – eftersom detta ofta speglar väl vad vi tycker är viktigt. Samtidigt är det viktigt att vi frågar oss hur medvetna vi egentligen är om våra mentala konton, och om vi lägger pengar på det som faktiskt är viktigast för oss. När det kommer till den gemensamma ekonomin adderas ytterligare en dimension, och då blir det viktigt att se över om man delar samma mentala konton, säger Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet.
Genom att bli mer medveten om dina mentala konton kan du göra det enklare att konsumera rätt, och spara och spendera pengar på det som du anser vara viktigt i livet – våra relationer. Nedan kommer en steg för steg-guide från Ida, som kan hjälpa dig och din partner att sortera era individuella mentala konton, för att sedan sätta upp era gemensamma mentala ekonomiska konton.
1. Få ordning på dina egen mentala konton
- Gå igenom utgifterna för en månad och sortera upp allt i olika kategorier
- Ge de olika kategorierna ett namn, detta är dina mentala konton
2. Bestäm vilka konton som är viktiga för dig
Rangordna de mentala konton du har identifierat – de som är viktigast högst upp och de mindre viktiga längst ned.
3. Jämför era mentala ekonomiska konton
- Vad har ni gemensamt och hur skiljer sig era konton åt?
- Prata om varför ni tycker olika om vissa utgifter, varför är exempelvis “träningskontot” ditt viktigaste konto? Det är helt okej att tycka olika, men det kan vara bra att prata om hur och varför man värderar saker olika i sin relation.
4. Sätt gemensamma mentala konton
- Vilka mentala konton har ni gemensamt, för utgifter och aktiviteter som ni både värderar högt? Hur kan ni hjälpas åt att konsumera rätt och spara och spendera tillsammans inom dessa mentala konton?
* Resultaten kommer från två undersökningar, den ena genomförd av Novus i januari 2019 med 1475 intervjuer i Novus riksrepresentativa Sverigepanel. Den andra undersökningen är genomförd av Ipsos under november 2018, där 1121 intervjuer gjorts i Novus riksrepresentativa Sverigepanel