gruppoch grupptryck.

Grupptryck och ekonomiska konflikter

Även unga och föräldrar vars barn bor hemma mår sämre än genomsnittet över sin ekonomi. För unga handlar det främst om att de mår dåligt över att de spenderar mer pengar än de planerat och för föräldrar handlar det om konflikter kopplade till att man har dålig koll på sin ekonomi.

En förklaring till att unga mår sämre kring sina ekonomiska beslut handlar om självkontroll, menar Ida Lemoine, beteendestrateg. Unga hamnar lätt i den så kallade marshmallowfällan. Det innebär att du hellre äter en marshmallow på en gång än att få vänta i en kvart för att få två. Det är helt enkelt svårare för unga människor att tygla sin dopamintörstande hjärna, vilket gör att man väljer direkt belöningar före långsiktighet.

Det positiva är att de går att träna upp sin självkontroll. Studier visar att en person med bättre självkontroll lyckas bättre både ekonomiskt och karriärmässigt, vilket kan vara en bra morot.

Unga trillar även lättare in i flockfällan, eftersom människan är ett socialt flockdjur och vi lyckas oftast bättre när vi håller ihop och samarbetar, vilket är positivt. Det kan också leda till beteenden som varken gör dig eller plånboken glad, eftersom unga gärna fattar beslut inför vänner och gör saker på grund av grupptryck.

När det kommer till bråk om ekonomin, så förklarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom att det är en av de vanligaste orsakerna till skilsmässa. Genom att ha en tydlig och jämt fördelad uppdelning så att ingen känner sig orättvist behandlad. Det är ett sätt att minska på risken för bråk om ekonomin. Ha därför en diskussion kring fördelning av föräldraledighet, vilket ger den som är hemma en lägre pension, samt försök dela på vård av sjukt barn så att den ekonomiska smällen inte bara drabbar en person.

När barnen börjar tjäna egna pengar, men kanske fortfarande bor kvar hemma. Ta då en gemensam diskussion om de kanske ska betala en viss del för att bo hemma.

Läs hela beteenderapporten

Dela