Svensken och delningsekonomin

I denna rapport kommer vi främst titta på delningsekonomi mellan privatpersoner. Vi har undersökt hur svenskarna hyrt och hyrt ut de senaste tolv månaderna och hur de ser på delningsekonomins roll i framtiden. Dessutom ger ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér sina bästa tips om hur man kan dra nytta av delningsekonomi i vardagen för att få mer pengar över i plånboken.

Bil på en väg

Om rapporten

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt med tjänster som hjälper privatpersoner att hyra eller hyra ut saker sinsemellan. I takt med att trenden för delningsekonomi ökar är det intressant att undersöka svenskarnas inställning till detta och kartlägga både potentialen och fallgroparna. I denna rapport kommer vi främst titta på delningsekonomi mellan privatpersoner.

Ladda ned rapporten (pdf)

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av ICA Banken. Den bygger på ca 1 000 intervjuer med den svenska allmänheten, och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, den 11–17 januari 2022.

Varför gör vi det här?

Vi på ICA Banken vill göra varje dag lite enklare, bland annat genom att hjälpa vårakunder att spara pengar i de små, vardagliga situationerna. Men för att lyckas med detta behöver vi få en tydligare bild av hur svensken sköter och klarar av sina ekonomiska utmaningar i vardagen. Med Pengakollen vill vi ge en tydlig bild av hur svenskarna ser på och sköter sin privatekonomi. I denna rapport dyker vi djupare i delningsekonomi och hur svenskarna hyrt och hyrt ut saker under de senaste tolv månaderna.

Om Magnus Hjelmér

Magnus Hjelmér, VardagsekonomMagnus är ICA Bankens vardagsekonom som brinner för att göra ekonomi enkelt. Som vardagsekonom delar han med sig av tips, idéer och kommentarer på aktuella händelser.

Viktigt om undersökningen

Undersökningen som ligger till grund för denna rapport mäter hur svenskarna ser på att hyra eller hyra ut saker som bland annat fritidsboende, bil, verktyg och utomhusutrustning. I samband med att vi dyker in i rapporten vill vi belysa att flera av de frågor vi ställt kopplat till att hyra eller hyra ut har en låg andel svarande. Därför bör man vara försiktig med att dra slutsatser av dessa siffror. Detta grundar sig i att det är relativt få svenskar som både hyrt eller hyrt ut under de senaste tolv månaderna vilket gör att resultatet av vissa följdfrågor vi ställt inte kan anses helt tillförlitliga. Trots detta ser vi ett intresse av att redovisa dessa siffror även om de bör tolkas med försiktighet vilket vi sökt göra genom hela rapporten. Resultat med låg andel svar är utmärkta med en asterisk för tydlighet.

Undersökningen som ligger till grund för rapporten har haft låga andelar svar på vissa frågor, dessa redovisas här för transparens:

  • 72 personer har hyrt av andra under förra året.
  • 29 personer har hyrt ut till andra privatpersoner under förra året.
  • 22 personer har hyrt ut sitt fritidsboende under förra året.
  • 12 personer har hyrt ut sin bil under förra året.