Vardagsekonomen kommenterar

Elpriserna

Vad kommer hända med elpriserna?

Många europeiska länder är helt beroende av fossila bränslen för sin elproduktion. Under coronapandemin minskade både efterfrågan och produktionen av dessa energikällor. När restriktionerna till slut lättade runtom i Europa hösten 2021 var många av länderna måna om att snabbt få fart på ekonomin igen. Nysatsningar och kraftigt ökad produktion i olika branscher samtidigt gjorde att efterfrågan på fossila bränslen steg snabbare än tillgången, vilket drev upp priserna.

Under 2022 förvärrades energibristen ytterligare, då Ryssland kraftigt har minskat sin export av naturgas till Europa som svar på sanktioner i samband med kriget i Ukraina.

Sverige är inte alls beroende av fossila bränslen för vår elproduktion, utan får större delen av vår el från vattenkraft och kärnkraft. Att vi ändå påverkas beror på att elen som produceras hos oss enligt EU:s regler handlas på en gemensam europeisk elmarknad, där elbristen i andra länder nu driver upp energipriserna.

Kan elpriset stiga lika mycket igen?

Även om vintern 2023-2024 blev kall på många håll fick vi inte samma prisnivåer som året innan. Det berodde till stor del på att Europa hade hunnit förbereda sig bättre. Elbristen i Europa är dock inte löst. Exempelvis har Tyskland nyligen avvecklat sina kärnkraftverk och behöver täcka energibehovet med ökad import, och på längre sikt ny teknik. Vi får alltså räkna med högre toppar och dalar även framöver, inte minst beroende på vädret och tillgången på vatten i magasinen. 

Vad kan du själv göra för att sänka elkostnaderna?

  • Se över ditt elavtal och jämför olika leverantörer.
  • I villa och radhus står uppvärmningen i snitt för över hälften av elräkningen och därför gör varje grad i temperatur skillnad för kostnaden. Kanske kan du sänka värmen i något rum? Tjocka gardiner framför fönstren håller kylan ute, men se till att de inte täcker elementen.
  • Varmvatten är en annan stor post för dig som bor i villa eller radhus. Se till att duscha kort och inte diska under rinnande vatten. Byt gärna till snålspolande duschmunstycke och kran samt sänk om möjligt temperaturen på varmvattnet några grader.
  • Fundera på att investera i luftvärmepump, solceller, tilläggsisolering eller andra åtgärder. Förutom att sänka elkostnaden kan det också öka värdet på ditt hus.
  • Försök också minska din elförbrukning med ”alla bäckar små”-principen.
    - Ta reda på vilka hushållsmaskiner och hemelektronikprylar som drar mest el och använd dem så lite som möjligt.
    - När du använder tvätt- eller diskmaskinen, välj ekonomiprogram. Tvätta i 40 grader istället för 60.
    - Sätt på locket på kastrullen när du ska koka något så minskar du energiåtgången med 30 procent.
  • Kontakta din kommunala energirådgivare för att få råd utefter din boendesituation.

 

Tillbaka till startsidan för läget i omvärlden

En medarbetare på kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.


Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.

Chatta med oss!