På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-06-14

Vad är ränta och hur funkar det

Artikelbild
Artikelbild

Ränta läser vi ofta om i tidningar och hör om på nyheterna, men begreppet är inte alltid helt lätt att förstå. Här förklarar vi termer som inlånings- och utlåningsränta och går igenom vad som egentligen menas med effektiv respektive nominell ränta.

Räntan – hur funkar den?

Ränta är kostnaden för att låna pengar. Lånar du pengar i en bank betalar du ränta på lånebeloppet. Den ränta som en låntagare ska betala till banken för att få låna pengar kallas för utlåningsränta.

Om du i stället sätter in pengar på ett bankkonto får du så kallad inlåningsränta. Det innebär att du får avkastning på de pengar du har satt in på banken. Inlåningsränta får du till exempel på pengar du har på ditt lönekonto.

Den räntesats som bankerna ofta anger, och som brukar redovisas på tidningarnas ekonomisidor, anger storleken på utlåningsräntan. Denna ränta anges i procent.

Rörlig respektive fast ränta

Rörlig ränta innebär att räntesatsen på ett lån styrs av marknadsräntan eller något index, till exempel STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate). Privatlån eller blancolån brukar oftast ha rörlig ränta.

Den kortaste bindningstiden för bolån brukar vara 3 månader, men den bolåneräntan kallas ofta rörlig. Vid bunden ränta är däremot räntesatsen bestämd under en viss tidsperiod, till exempel 2 eller 5 år. Det är vanligt att bankerna anger räntesatser för bundna bolån på 1, 2, 4, 5, 7 och 10 år.

Nominell respektive effektiv ränta

Den nominella räntan är den ränta som långivaren tar ut för lånet. Men för att du enkelt ska kunna jämföra vad ett lån kommer att kosta dig hos olika leverantörer är långivarna i marknadsföring, förköpsinformation och i enskilda låneavtal också tvungna att ange den effektiva räntan och visa med ett exempel.

Med den effektiva räntan avses räntan som du ska betala plus de olika avgifter som långivaren tar ut för lånet. Den effektiva räntan ska alltid anges som årsränta i procent.

Utdrag från ett låneexempel för ICA Bankens blancolån:

Den rörliga räntan är för närvarande 3,70 %-10,95 %. Som exempel för ett blancolån på 100 000 kr upplagt på fem år med exempelräntan 5,55 % (effektiv ränta på 5,69 %), blir det totala beloppet att betala 114 106 kr, vilket motsvarar 1 901 kr/mån under 60 månader. Årsränta per 2018-02-20.

Styrränta – centralbankernas ränta

Styrräntan är den ränta som Sveriges riksbank och andra centralbanker tar ut när de kortfristigt lånar ut pengar till bankerna. Styrräntan är en viktig del av ett lands penningpolitik, eftersom den påverkar bankernas kostnad för likviditet. Därmed reglerar styrräntan också den totala penningmängden i samhället. Styrräntan påverkar den ränta som bankerna tar ut av sina kunder.

Den styrränta som den svenska Riksbanken använder sig av kallas reporänta. Med hjälp av reporäntan kan Riksbanken styra inflationen. Målet just nu är att inflationen ska ligga på två procent.

Ränteavdrag

I Sverige kan du som privatperson kvitta ränteutgifter mot ränteinkomster, men även mot inkomst av arbete. Detta kallas ränteavdrag eller räntereduktion.

Avdragen görs mot skatteinbetalningar med 30 procent av räntebeloppet. När räntekostnaden överstiger 100 000 kronor får endast 21 procent av räntan dras av på den del av beloppet som överstiger 100 000 kronor.

Fler nyheter


Vindkraftverk
Spara 2018-02-26

Ny miljöfond i vår fondmeny

Vi har nu äran att presentera ett tillskott i vårt utbud av fonder. I vår strävan att kunna erbjuda fler hållbara fonder, så är det extra kul att du som fondsparare hos ICA Banken nu kan investera i CB Save Earth Fund. Det är en Svanenmärkt global miljöfond från CB Fonder.

› Läs mer om den nya miljöfonden
Börja prata ekonomi för kärlekens skull
Parekonomi 2018-02-14

Prata ekonomi för kärlekens skull

Det finns många saker som man kan göra för att visa sin kärlek till någon. Både ett förhållande och en ekonomi bygger på förtroende och ärlighet. Flera undersökningar visar att ekonomin är det som orsakar flest bråk och missuppfattningar i ett förhållande.

› Så minskar du risken för parförhållandets vanligaste bråk
Så funkar amorteringskravet om du ska köpa ny bostad
Boende 2018-02-13

Så funkar amorteringskravet

Här får du veta hur amorteringskravet fungerar och vilken effekt det nya skärpta kravet får, samt vilka undantag som finns. Vi förklarar också vad belåningsgrad är och hur du räknar ut den.

› Läs mer hur amorteringskravet funkar
Glöm inte att boka din nästa resa med rätt kort
Resor 2018-02-12

Betala resan med rätt kort

När snö och gråväder ligger som täcke över oss, väcks mångas drömmar om en resa till varmare breddgrader. Om du är i färd med att boka en resa, visst betalar du resan med rätt kort? Missa inte det fina som ingår i vårt bankort och kreditkort.

› Därför ska du boka nästa resa med rätt kort
Bolån hos ICA Banken
Boende 2018-02-05

ICA Banken ändrar bolåneräntorna

Den 5 februari 2018 ändrade ICA Banken bolåneräntorna för bolån med bindningstiderna 2-10 år. Övriga bindningstider lämnades oförändrade.

› Läs mer om ränteändringen