Riksdagsbyggnad

Så påverkas du av budgetpropositionen

I förra veckan överlämnade den nya regeringen sin budgetproposition till riksdagen, och intresset var som vanligt stort när finansministern gjorde sin traditionsenliga budgetpromenad. Men hur påverkar propositionen vår privatekonomi? Vår vardagsekonom Magnus Hjelmér reder ut.

Det var en ganska försiktig budget som presenterades, utan några riktiga kioskvältare för de flesta av oss. Men, jag har identifierat några förslag som kan ge lite mer pengar i plånboken.

4 budgetförslag att hålla koll på:

  1. Sänkt skatt på drivmedel: Här var det prat innan budgetsläppet om en större skattesänkning, men i slutänden blir sänkningen motsvarande 1 krona per liter från årsskiftet. Sänkningen ska gälla i tre år. Om du kör 2 000 mil om året så sparar du cirka 1 500 kr om året på den här sänkningen, beräknat på dagens drivmedelspriser och en förbrukning på 0,7 liter per mil.
  2. Bidrag till barnfamiljer: Regeringen vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag, till och med 30 juni 2023. Detta kan ge upp till 1 325 välbehövliga kronor i månaden.
  3. Jobbskatteavdraget för äldre: Personer som har fyllt 65 år och fortfarande jobbar när året börjar får sänkt skatt. Detta är för att motivera människor som kan att fortsätta jobba efter 65.
  4. Reseavdraget: I dagsläget får du dra av 18,50 kronor per mil om du kör egen bil till jobbet. Detta ska enligt propositionen öka till 25 kronor. Om du har fem mil till jobbet och åker 200 dagar om året får du dra av cirka 2 000 kronor mer jämfört med tidigare.

Många reagerade också på att klimatbonusen för miljöbilar togs bort bara dagar innan budgeten presenterades. För den som hade tänkt ställa om till elbil under 2023 så blev det köpet nu upp till 70 000 kronor dyrare. Resonemanget bakom det är att elbilsförsäljningen har kommit igång bra i Sverige, och att dessa pengar nu kan läggas på andra åtgärder.

En annan stor ekonominyhet som släpptes i förväg är att A-kassan behålls på den högre nivå som sattes som en tillfällig åtgärd under pandemin.

Dela