julgran

Tips på billiga och personliga julklappar

I år är det fler än tidigare som planerar att köpa julklappar på kredit enligt en undersökning av Kantar Public på uppdrag av jämförelsesajten Prisjakt. Det tycker jag att du ska undvika. Här vill jag slå ett slag för presenter som garanterat blir uppskattade – även om de är så gott som gratis!

Julen kan bli dyr om du ska köpa klappar till mamma, pappa, syskon, barn, respektive, bästa vännen, julklappsbytardag med vännerna och familjens hund. Jag tycker att du ska tänka till både en och två gånger innan du samlar på dig kreditskulder inför det nya året. Med de stigande boendekostnaderna kan det bli tufft att betala dem i efterhand. Här är några tips på julklappar som är billiga, eller inte ens köpta.

1. Utflykt med fikakorg

Det finns ofta trevliga utflyktsmål för olika smaker på nära håll. Var skulle föräldrarna, brorsan eller nya kärleken gilla att spendera dagen? Ta med en välfylld utflyktskorg och succén är given.

2. Saga till de minsta

Skriv en egen saga, där barnet själv är huvudpersonen. Om du är kreativ kan du också göra dina egna illustrationer. Min gissning är att den gåvan kommer sparas och överleva alla plastleksakerna under granen.

3. Guidad tur

Läs på om ett specifikt ämne, en stadsdel eller liknande och ge dina nära och kära en guidad tur. Kul både för dig och den som får presenten!

4. Tjänst eller gentjänst

Har du någon vän som är bra på exempelvis spela piano, laga mat eller kanske är gyminstruktör – låt detta vara julklappen! Be om hjälp eller betala en liten slant för att få tjänsten genomförd av din vän.

5. En dag tillsammans

Tonåringar kan vara svåra att köpa presenter till. Om ni har en bra relation är ofta din tid mer uppskattad än pengar eller presentkort. Ge en dags häng tillsammans och ägna den åt något ni båda gillar – titta på film, gå på stan eller baka pizza.

6. Fixar-klappen

De flesta av oss har projekt vi har svårt att hinna eller orka med. Låt årets julgåva vara att erbjuda en extra hand med det som behöver fixas – sätta upp de där tapeterna som blivit liggande hos syrran, att ge kompisens skräpiga bil en makeover eller måla staketet hos mormor och morfar i sommar.

7. Barnvakt

Det finns få saker som är så uppskattade av småbarnsföräldrar som detta. Ge bort ett eget presentkort med ett eller flera datum för egentid!

8. Boktips

En bok kan läsas mer än en gång. Slå in några av dina favoritböcker från bokhyllan i fint papper och ge till någon du tycker om.

Prova julklappsspelet!

Om ni är en familj som ger presenter till varandra vill jag ge ett tips. Min familj har sedan ett par år tillbaka spelat ett julklappsspel där alla köper några billiga julklappar och sedan lottas dessa ut på ett roligt och underhållande sätt. En given vinnare och dessutom blir det billigt för alla involverade. Läs hur spelet fungerar här!

Ha en fin jul!

Dela