Hyra eller köpa skidor

Hyra eller köpa skidor samt utrustning, vad är billigast?

Nu är det sportlovstider i Sverige, vilket betyder att många svenskar besöker den svenska fjällvärlden för att njuta av både fysisk aktivitet och avslappning. En fråga som jag ofta ställer mig själv är vad som egentligen är bäst och mest ekonomiskt; att hyra, köpa nytt eller köpa begagnat?

Därför har jag grävt i arkiven och knackat på min miniräknare för att ta reda på vad som egentligen är bäst för en familj när det kommer till att införskaffa alpin-skidutrustning.

I räkneexemplet* har jag utgått från en familj med två vuxna och två barn, upp till sju år. Jag har testat om det är billigast att hyra utrustning varje år, köpa nytt eller köpa begagnat. Utgångspunkten är att man i snitt spenderar fem dagar per år och person i skidbacken.

  Hyra/vecka Köpa nytt/vecka Köpa begagnat/vecka
Vuxen (2 st) 1 990 kr 1 860 kr 1 260 kr
Barn (2 st) 790 kr 960 kr 300 kr
Totalt 2 780 kr 2 820 kr 1 560 kr


Vad blir billigast?

Som ni ser i exemplet är det billigast att köpa begagnat. Men frågan är om det är det bästa? Jag tycker att man ska tänka till innan man köper begagnat. Att köpa utrustning som någon annan använt kan innebära att pjäxan är smal/bred i lästen, pjäxorna kan vara väldigt styva eller mjuka. Skidorna kan ha egenskaper som inte passar just dig. Fundera om du tycker att det är värt betala mer och få utrustningen anpassade efter dig. Hyr du utrustning råkar du ut för samma problematik dock är utbudet större och du har fler alternativ att välja mellan. Dessutom får du ofta den senaste tekniken och modellerna.

När det kommer till barn tycker jag man ska tänka på att de växer fort och att utrustningen kan vara för liten redan nästa säsong. Ett tips är att köpa begagnat till barnen medan de fortfarande växer. Vi kan se i tabellen att det är mest lönsamt att köpa begagnad utrustning till barnen.

Lycka till och åk försiktigt!

 

* Jag har räknat på utrustning som är anpassad för medelgod åkare och förutsatt att en uppsättning utrustning håller i cirka fem år. I många fall håller en skidutrustning längre än fem år och det finns också ett restvärde om man skulle välja att sälja vidare sin utrustning. Detta är inget jag tar hänsyn till i denna uträkning.

Dela