flygplats

Avboka en resa – så gäller avbeställningsskyddet

Ett kylslaget Sverige har gjort att många av oss längtar till varme breddgrader, en bokning av utlandsresa kan därför krypa allt närmare. Samtidigt har vi en ny mutation av coronaviruset som härjar världen över och hotar om hårdare restriktioner. Det här gör att många drar sig för att boka, man vet inte riktigt vad som gäller om man skulle behöva boka av resan. Här går vi igenom avbeställningsskyddet och när det gäller.

Allt kan hända och om oturen är framme är det bra att ha en försäkring som täcker den plötsliga avbeställningen av resan. Står du utan skydd kan det stå dig dyrt. Avbeställningsskyddet kan du teckna på tre olika sätt:

  1. Via bankkortet – När du betalar din resa med ditt bankkort (i de flest fall också med Swish) så ingår ett avbokningsskydd. Kom ihåg att det gäller för den person som kortet är utfärdat till och dennes närmsta familj.
  2. Via hemförsäkringen – Försäkringsbolag erbjuder en utökad reseförsäkring kopplat till hemförsäkringen. I den här försäkringen ingår avbeställningsskydd.
  3. Fristående försäkring – Om du betalar resan med exempelvis faktura och inte har skyddet via ditt bankkort, kan du köpa en separat reseförsäkring som inkluderar avbeställning.

Vilka resekostnader får jag ersättning för?

Vanligtvis täcker försäkringen avbokningskostnaden för själva transporten med exempelvis flyg, tåg eller buss. Försäkringen täcker också kostnaden för boendet du har bokat. Om du bokar ett privat boende så behöver det ske via en förmedlare, exempelvis Aribnb. Om du bokar direkt av en privatperson är det inte säkert att du får ersättning för boendet. Försäkringen kan även täcka andra typer av kostnader du haft. Exempelvis om du har ett ICA Bankkort/ICA Bankkort plus får du också ersättning för andra kostnader kopplat till resan, så som biljetter till event eller utflykter med mera.

Vad gäller för att jag ska kunna avbeställa av min resa?

Generellt sett så krävs det att du har ett läkarintyg som visar din diagnos för att avbeställningsskyddet ska gälla. I vissa fall kan även avbeställningsskyddet gälla om någon nära anhörig blir sjuk, om du exempelvis fått inbrott eller vaknat upp till en vattenläcka morgonen ni ska åka.

Du kan alltså inte boka av din resa på grund av exempelvis oro eller rädsla för att bli sjuk. Det kan också vara bra att tänka på att läkarbesöket behöver vara fysiskt så det funkar inte med digitala möten via exempelvis via Kry.

Tre bra tips inför resan

  • Se till att du har en gällande försäkring – Se över din hemförsäkring om du inte betalar med ett bankkort. Har du inget skydd så tycker jag du ska kolla om en fristående försäkring skulle passa just er.
  • Se att alla omfattas som ska med på resan – Om du exempelvis bokar biljetterna för hela kompisgänget när du ändå bokar din egen biljett så är det inte säkert att deras egna försäkringar täcker eventuell avbeställning. Kolla alltid upp vad som gäller!
  • Förändrad sjukdomsbild – Lider du av exempelvis någon kronisk sjukdom så gäller inte försäkringen om du exempelvis ändrat behandlingen de senaste sex månaderna.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för ICA:s hem- och reseförsäkringar under coronapandemin

Vill du också läsa om vad som gäller för vård på resan hittar du mer information här

Dela