Massor av människor framför Eiffeltornet

Betala utomlands, med kort eller kontanter?

Planerar du att resa utomlands på semestern? Vi jämför lite olika alternativ för växling och valutaköp och tipsar dig hur du betalar smart på utlandsresan.

Betala med kort eller kontanter utomlands

  • Väljer du att betala med ICA Bankens kort direkt i butik utomlands, görs ett valutapåslag på 1,65 %.
  • Tar du ut pengar i en uttagsautomat utomlands med ICA Bankens kort, görs också ett valutapåslag på 1,65 %. Vi tar vi ingen uttagsavgift inom EU vid automatuttag i Euro. För annan valuta än Euro inom EU och automatuttag i resten av världen tar vi en uttagsavgift på 20 kr.
  • Köper du valuta hos en bank eller ett företag som säljer detta, betalar du en så kallad cash advance avgift på 35 kr om du köper valutan med ditt ICA Bankkort och 2 % el. minst 35 kr av beloppet med ICA Bankkort Plus.
  • Vi svenskar är vana vid att det går att betala med kort nästan överallt. I övriga världen kan det skilja mycket mellan olika platser hur accepterat det är med kortbetalning. Därför kan det ofta vara bra med en kombination av kort och kontanter.

Exempel på vad de olika alternativen kostar:

Val av betalsätt Belopp Avgift Kostnad
Kortköp i butik 2 000 kr 1,65 % 33 kr
Uttagsautomat i EU i Euro 2 000 kr 1,65 % 33 kr
Uttagsautomat i annan valuta än Euro 2 000 kr 1,65 % + 20 kr 53 kr*
Uttagsautomat utanför EU 2 000 kr 1,65 % + 20 kr 53 kr*
Valutaköp Bankkort 2 000 kr 35 kr 35 kr*
Valutaköp Bankkort Plus 2 000 kr 2 % el. minst 35 kr kr 40 kr*

 

Bra att veta: Det är aldrig bra att gå runt med mycket kontanter på sig på grund av risken för att råka ut för stöld, vilket kan vara vanligt på populära turistresemål.

Tryggheten att betala med kort

Betalar du med kort så ger det dig en större trygghet om det skulle uppstå problem med ett köp, eftersom du kan vända dig till kreditgivaren eller banken och få hjälp.

Att tänka på om du betalar med kort utomlands

Om du betalar med kort utomlands bör kortköpet göras i lokal valuta eftersom kursen du får i butiken oftast inte är till din förmån.

60 dagars räntefri kredit

Du som har vårt kreditkort Bankkort Plus vet väl om att du har upp till 60 dagars räntefri kredit på vald kortkredit? Det är skönt att veta om du skulle behöva utnyttja krediten lite mer under semestern.

Jämför våra kort


*) I vissa fall kan även den lokala banken ta ut en avgift vid kontantuttag i automat utomlands. Vid valutaköp eller uttag på annan bank, post eller växlingskontor med kreditkort kan en avgift tillkomma.

Dela