oro

Tre tips för att hantera oro

Känner du att tankarna på coronakrisen gör det svårare för dig att fungera i vardagen? Deborah Mühlrad, chefsterapeut på BlueCall, delar med sig av tre enkla sätt att hantera oro.

I takt med att coronapandemin breder ut sig känner många en stark ovisshet och oro. Det kan handla om allt från hotande arbetslöshet och sjukdom till pensionssparande och planerade resor. Hur kan man lära sig att hantera den ovisshet och oro som uppkommer vid sådana här stora händelser?

– De oroskänslor vi upplever i tider av kris och ovisshet beror ofta på att vi är rädda för att förlora kontrollen. Istället för att fokusera på det du inte har någon kontroll över, vänd på det och fundera på vad du faktiskt kan kontrollera! Med hjälp av några enkla knep kan du ta kontrollen över oron och hantera den på ett bättre sätt, säger Deborah Mühlrad, chefsterapeut på BlueCall.

Tre sätt att ta kontrollen över din oro

1. Skippa nyhetshetsen

Att hela tiden matas med nyheter om corona gör mer skada än nytta. En lagom dos kan vara att begränsa konsumtionen av nyheter eller information från myndigheterna till 30 minuter per dag.

2. Använd tvåminutersregeln

När du märker att du har lagt två minuter på att tänka på coronaepidemin, fråga dig själv vad det gav. Har du kommit till någon ny insikt eller löst ett problem? Om svaret är nej är det dags att bryta ältandet. Gör något helt annat: ta en promenad, lyssna på musik eller ring till en vän.

3. Håll på rutinerna

Att hålla fast vid rutiner är otroligt viktigt för att vi inte ska bli nedstämda. Fortsätt med dina dagliga vanor även om du kanske arbetar eller studerar hemma – det hjälper mot stress och ångest. Prioritera rutiner som du mår bra av, till exempel att äta, träna och sova på regelbundna tider.

Om BlueCall

BlueCall är en digital plattform för terapeutiska samtal över telefon och chatt som funnits sedan 2016. Genom BlueCall-appen kan användaren chatta anonymt med en samtalsterapeut direkt i mobilen. BlueCall erbjuder coachande samtal till dig som har någon försäkring hos ICA Försäkring, till exempel låneskydd eller bolåneskydd. Läs mer om kostnadsfria stödsamtal.

Dela