Tips inför att köpa första bostaden

Tips inför att köpa första bostaden

Att köpa sin första egna bostad kan innebära många nya utmaningar. Själva finansieringen av bostaden är ofta ett hinder som måste lösas. Här tipsar vardagsekonomen Magnus Hjelmér om vad som är viktigt att tänka på innan du börjar gå på visningar.

Lånelöftet

När du börjar leta efter en ny bostad är det bra att redan från början ha ett lånelöfte. Ett lånelöfte är en trygghet för dig, då du vet hur mycket du kan buda i en budgivning på en bostad. Det är också en trygghet för en mäklare om du vunnit en budgivning att du har löfte om att få ett bolån hos en bank. Har du föräldrar som kan tänka sig att skriva sig på lånet och bli medlånetagare, så kommer försättningarna för att få bättre lånevillkor öka. Det man ska tänka på att är att medlåntagare har ett gemensamt ansvar för räntor och amortering.

Kontantinsatsen

När du köper en ny bostad får du låna upp till 85 procent av priset. De sista 15 procenten, som kallas kontantinsatsen, behöver du skjuta till själv. Här är det viktigt att du har en plan för hur du ska finansiera kontantinsatsen. Om man inte har tillräckligt mycket sparande är det vanligt att be sina föräldrar om hjälp. Ett sista alternativ är att låna pengar till kontantinsatsen, men det är viktigt att tänka på att inte dra på sig för mycket skulder.

Äga bostaden tillsammans

Att äga bostaden tillsammans med dina föräldrar kan vara en lösning för att förenkla finansieringen. Tänk på att kolla upp med bostadsrättsföreningen vilka regler som gäller.

Lycka till med din nya bostad!

Dela