mobil

Vinsten med ekonomi-appar

I flera år har det funnits appar som hjälper konsumenten med sin privatekonomi. De vanligaste funktionerna är olika typer av sparfunktioner, ekonomisk översikt, budgetverktyg men också till viss del vägledning till förbättrad ekonomi. Jag tar tempen på appvärlden och ser om nyttan överstiger insatsen.

Senaste tiden har det kommit många nya ekonomi-appar, varför?

I juni 2018 började nya betaltjänstdirektivet (PSD2) att gälla. Det innebär bland annat att bankkunder kan ge tredjepartsleverantör tillgång till sin kontodata. Konkret innebär det att du i framtiden kan betala dina räkningar hos exempelvis Facebook eller Google. Aktörer som du godkänt att få se din kontoinformation kommer också kunna erbjuda sina produkter baserat på vad du har idag. De kommer också kunna se dina konsumtionsmönster. Det här gör att du kan samla din ekonomi på ett och samma ställe även om du har flera olika banker.

Varför ska man använda en app?

Beroende på vad du vill uppnå så funkar olika appar olika bra. Vill man börja spara finns det appar som specifikt är utvecklade för det medan andra ger en tydlig överblick av hela ekonomin. Fundera på vad du behöver hjälp med och välj den app som motsvarar ditt behov.

Är det krångligt att komma igång och kan man lita på apparna?

Nej, det är sällan krångligt att komma igång med apparna, många gånger krävs endast mobilt BankID. Gällande säkerheten kan man vara lugn, garantier finns ju aldrig men alla tredjepartsleverantörer är tillståndspliktiga hos Finansinspektionen. Det här gör att inte vem som helst drar igång en verksamhet som kommer över dina uppgifter utan verkar på en reglerad marknad.

Lycka till!

Dela