Bild på två cyklar parkerade vid vattnet

20 spartips för sommarsemestern

Snart hägrar sommar och semester för många. Om du inte budgeterat och lagt undan pengar i god tid till ledigheten, hur gör man för att hålla semesterkassan nere? Jag har ett gäng tips!

Jag har samlat 20 bra knep som kan hålla semesterkassan i styr och dessutom spara dig tusenlappar.

 1. Gör en budget och planera i förväg för hela resan - Planera in vilka hotell du ska bo på, hur mycket du kan lägga på mat varje dag osv. Det gör att du minskar spontana beslut som ofta kan kosta dig ganska mycket. Då blir det även lättare att hålla den budget du satt upp för resan.
 2. Boka ditt semesterboende i tid – Ju närmare sommaren vi kommer, desto högre tryck kommer det vara på semesterbostäder. Först till kvarn gäller, så var ute i god tid!
 3. Byt boende med dina kompisar – Ett billigt och spännande sätt att fixa boende samtidigt som du har någon som tar in din post och vattnar blommor på köpet. Skriv små guider till varandra med områdets bästa smultronställen och byt miljö för ett tag!
 4. Hyr ut ditt boende i andra hand – Ge någon annan chansen att upptäcka ditt närområde medan du är iväg på annat håll. Men kom ihåg att kolla om hemförsäkringen gäller! Det är nämligen inte säkert. Skulle hyresgästen stjäla exempelvis en dyrbar tavla är det inte säkert att försäkringen ersätter den. Kontakta ditt försäkringsbolag och kolla vad som gäller just för dig så slipper du otrevliga överraskningar.
 5. Lågsäsong betyder ofta bättre pris – Undvik om du har möjlighet de värsta semesterveckorna (v. 27–31) när många företag vill att medarbetarna tar ut så mycket semester som möjligt.
 6. Håll utkik och googla rabatter – Många kör boka-tidigt-rabatter så håll ögon och öron öppna så du inte missar ett bra erbjudande innan du bokar en resa eller aktivitet.
 7. Turistbyrån har guldkorn - Nyttja turistbyrån i varje ny stad, där kan du be personalen om råd på billiga aktiviteter som finns i staden – eller nyttja dina sociala nätverk. En snabb fråga kan ge de bästa guldkornen runtom i landet.
 8. Nyttja gratisaktiviteter – Njut av den vackra naturen! Sverige är ett öppet och generöst land där alla har tillgång till naturen. Vandring, tälta, fiske: Möjligheterna är oändliga! Och kom ihåg att ett äventyr inte behöver inte vara så långt bort. Vem minns inte tältnätterna på tomten som barn? Har du större barn kanske de vill sova själva där ute – då kan de vuxna ha vadslagning om vilken tid de små fötterna kommer intassandes…
 9. Ta med mat hemifrån eller laga mat i naturen - Även om semester för många är förknippat med restaurangmat och att slippa stå vid spisen finns det mycket pengar att spara här. Paj, pastasallad och smarriga mackor passar bra, eller ta med dig stormkök ut i skogen eller testa öppen eld så får du inte bara en måltid till pangpris, utan även en ny matupplevelse!
 10. Go retro! Slösa inte onödiga slantar på sprillans ny utrustning. Köp begagnade semesterredskap som exempelvis fiskeutrustning, tält eller kylväskan. En fråga om att låna bland dina vänner kan också spara många hundralappar, samtidigt som någon blir glad att få låna ut utrustning man ändå sällan använder.
 11. Nyttja storleken på sällskapet - Är ni många i sällskapet kan ni samåka eller hyra en större bil istället för att åka i flera. Förutom att ni får ner bensinkostnaden rejält blir resan säkert roligare när ni åker tillsammans!
 12. Besök en loppis – Något som blommar upp på sommaren i Sverige är alla loppisar. Här kan du tillbringa flera timmar – och har du tur kan du göra riktiga fynd som blir ett fint minne av sommaren i vintermörkret.
 13. Gör din egen hotellfrukost – Sommarboenden har ofta vattenkokare på rummet. Köp snabbkaffe/te, smarrigt pålägg, färsk frukt och nybakt bröd så slipper du betala för dyr hotellfrukost eller frukost på stan.
 14. Cykelsemester – Att upptäcka Sverige från cykeln är ett mycket billigare alternativ än bilen och du behöver inte ta dig långt för att komma till cykelvänliga vägar. Eller så hänger du på cykeln bak på bilen och kör en kombo – när du är framme vid semestermålet hoppar du upp på cykeln inför kvällshänget eller när ni ska till stranden.
 15. Håll koll på gratisaktiviteter – Många parker arrangerar roliga aktiviteter som utomhusbio och andra föreställningar helt gratis. Bara att dyka upp! (men i tid…)
 16. Museum och bibliotek – Är alltid en bra reservidé att kunna använda på regniga sommardagar. Oavsett storlek på stad överraskar bibliotek med kreativa och spännande aktiviteter som ofta är gratis eller väldigt billiga.
 17. Båtluffa i Stockholm - Du behöver faktiskt inte resa till Grekland eller Kroatien för skärgårdskänsla och magiska solnedgångar. Det räcker att åka till huvudstaden där billiga båtluffarkort att köpa.
 18. Pausa gymkort och abonnemang – Sommaren är en härlig tid för uteträning och utegym dyker upp på allt fler ställen. Har du möjlighet att pausa gymkortet kan du hänga med dina kompisar och familj ute och vara aktiva tillsammans när ni ses innan ett dopp i det blå. När du hänger mer ute på picknickfilten än hemma i soffan kan det vara läge att se över dina abonnemang så får du några hundralappar extra att fylla picknickkorgen med.
 19. Glass i stora lass – En vanlig liten glasspaus för en normalstor svensk familj blir lätt en hundralapp per gång. Slår man ut det på en sommarledighet blir glasskontot snabbt en stor kostnadspost. Genom att köpa hem storpack sjunker priset per styck drastiskt.
 20. Gå på skattjakt – Fenomenet geocaching innebär att du letar efter gömda ”skatter” med din GPS-mottagare, mobilen funkar också. Billigt nöje som utmanar din navigationsskicklighet.
Dela