Mobil med Mobilt BankID

Mobilt BankID vid köp av ny mobiltelefon

När man köper en ny mobiltelefon har tillverkarna gjort det lätt för användaren att enkelt återskapa stora delar av innehållet från den gamla till den nya genom olika molntjänster. Men vissa appar går av säkerhetsskäl inte att flytta.

Om du köper eller byter till en ny mobiltelefon som använder samma operativsystem* som den gamla, kan man lätt återskapa innehållet från din gamla i den nya, men vissa appar följer inte med och Mobilt BankID är en av dem.

Så gör du med Mobilt BankID när du byter mobil

För att undvika att plötsligt stå utan ett giltigt Mobilt BankID, när du bytt till en ny mobiltelefon och har kvar en fungerande gammal mobiltelefon, gör så här:

  1. Starta upp nya mobiltelefonen och följ instruktionerna om hur man återskapar innehållet från din gamla enhet i din nya.
  2. När allt är överflyttat till nya mobiltelefonen, radera INTE innehållet i den gamla. Låt gamla mobiltelefonen fortsätta vara uppkopplad.
  3. Ladda ned BankID:s säkerhetsapp på din nya mobiltelefon. Gör inget i appen ännu.
  4. Logga in i ICA Bankens app på din gamla mobiltelefon.
  5. Gå till menyn uppe till höger och välj Säkerhetslösningar.
  6. Välj Skaffa Mobilt BankID.
  7. Efter instruktionssidan, välj skapa Mobilt BankID på en Annan enhet.
  8. Följ instruktionerna som följer.

Saknar du giltigt Mobilt BankID?

Om du saknar ett Mobilt BankID kan du logga in med din säkerhetsdosa och starta ansökan, men du behöver också ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort för att kunna slutföra ansökan i BankID:s säkerhetsapp. Detta behövs för att identifiera dig och förklaring hur detta går till får du i BankID:s säkerhetsapp när detta krävs.

Tips om du har flera mobila enheter

Om du utöver din mobiltelefon, även har en surfplatta kan du passa på att ladda ned ett Mobilt BankID även på den. Då har du ett i reserv om något skulle hända med din mobiltelefon. Du kan ha upp till fem Mobila BankID:n på olika enheter.

*Med operativsystem menar vi mobiler som bygger på Googles Android eller Apples iOS.

Dela