Två kort på ett cafébord - bankkort eller kreditkort

Kreditkort eller bankkort – vad är skillnaden?

Vad ska man ha för kort egentligen när det är dags att skaffa ett nytt? Det finns många olika kort på marknaden och här får du en snabb förklaring. Vi reder ut skillnaden mellan vårt bankkort och kreditkort och hur de funkar

Olika typer av kort

När du börjar jämföra kort kommer du märka att det finns många olika kort på marknaden. Och det kan vara ännu mer förvirrande vad korten kallas av kortutgivarna. Här förklarar vi skillnaden mellan de kort som går under samlingsnamnet kontokort:

  • Bankkort
  • Debetkort
  • Kreditkort
  • Betalkort

Bankkort och debetkort är samma typ av kort men med olika namn. Det är kort där dina köp dras direkt från ditt konto. De har ingen kortkredit kopplad till kortet, men det finns varianter som kan ha en kontokredit.

Ett kreditkort har en kortkredit kopplad till kortet. Det innebär enkelt att banken lånar ut pengarna till dina köp. Dina köpa samlas sedan på en faktura som du får månaden efter. När du får fakturan kan du oftast välja att betala allt på en gång eller dela upp betalningen mot en ränta.

Betalkort tillhör oftast ett visst köpställe och fungerar bara hos dem, men det finns varianter som fungerar på flera köpställen. Betalkortet fungerar ungefär som kreditkortet. Du får en faktura på dina köp i efterhand, men skillnaden är att du inte kan dela upp betalningen. Hela fakturans belopp ska betalas vid förfallodagen.

Skillnaden mellan bankkort och kreditkort

Hos ICA banken kan du välja mellan att skaffa ett bankkort eller ett kreditkort. Båda korten ingår i Enkla paketet som ger dig tillgång till det du behöver för att lätt som en plätt sköta din vardagsekonomi. Om du vill veta mer om innehållet i våra kort, besök sidan jämför våra kort och ta reda på vilket som passar dig bäst.

Så här funkar vårt bankkort och kreditkort

Bankkort

I grunden är vårt bankkort ett kort utan kredit. Det fungerar så att när du betalar med det inom ICA eller utanför ICA, dras pengarna direkt från det konto som är kopplat till kortet.

Kreditkort

Vårt kreditkort fungerar lite annorlunda än traditionella kreditkort, då vårt kreditkort är kopplat till två konton hos oss.

När du betalar med det inom ICA, dras pengarna direkt från det konto där du sätter in pengar eller får in din lön på.

Allt annat du handlar utanför ICA hamnar på fakturakontot. Detta får du en faktura på månaden efter.

På vårt kreditkort kan du välja att ha en kortkredit på 20 000 kr till 100 000 kr och krediten är räntefri i upp till 60 dagar. Kortkrediten kostar inget extra ha utöver den ränta* som tas ut om du använder kortkrediten.

Kontokredit - ett tillval till båda våra kort

Till både vårt bankkort och kreditkort kan du ansöka om en kontokredit på 10 000 kr till 50 000 kr.

Det är framför allt till vårt vanliga bankkort man kopplar en kontokredit och inte till kreditkortet, där det redan ingår en kortkredit på mellan 20 000 kr och 100 000 kr.

Bra att veta - Det tillkommer en kreditavgift på 2 % på beviljad kontokredit. Kreditavgiften är en kostnad för att ha tillgång till kontokrediten och den tas ut oavsett om du utnyttjar den eller inte.

När du använder kontokrediten tas ränta** ut på utnyttjat belopp för den tid du använt den. Vill du veta mer, kan du läsa mer här om kontokredit.


Priser för våra kort

Bankkort, månadsavgift: 35 kr
Kreditkort månadsavgift: 35 kr

Räntor för kortkredit

Specifikation
Ränta Effektiv ränta
*Kortkredit
14,70 % 15,73 %


Räntor för kontokredit:

Specifikation
Ränta Effektiv ränta
**Utnyttjat hela kontokrediten 11,20 % 13,90 %
**Utnyttjat halva kontokrediten 11,20 % 16,01 %

 

 

 

Dela