Elstoplar - Bli en vinnare när elpriset skenar

Bli en vinnare när elpriserna skenar

Elpriserna har rusat senaste tiden och man fruktar att en kall vinter kommer hålla priserna uppe. Men misströsta inte, det finns sätt att hålla nere förbrukningen på. Här kommer mina bästa tips.  

Varför är elpriserna så höga?

Just nu ligger elpriserna på historiskt höga nivåer. Anledningarna till det är flera: En förklaring är att lagernivåerna av de olika typerna av energikällor som exempelvis gas, olja och vatten inte är påfyllda. Dessutom ökade efterfrågan på el ökade när vi släppte på restriktionerna och vinden har mojnat rejält, vilket påverkar elpriserna som kommer från vindkraftverk. I grund och botten är det just nu stor efterfrågan och ett litet utbud, vilket tillsammans gör att prisbilden på el drar i väg.

Några tips för att sänka din elräkning:

  1. Sänk innetemperaturen - För många är uppvärmning en stor energitjuv, så det du kan göra är sänka innetemperaturen.
  2. Dags att tilläggsisolera? Se över om du skulle tjäna på att tilläggsisolera. Många hus från 50-, 60- och 70-talet är dåligt isolerade.
  3. Dra ner på varmvattnet - Minimera åtgången av varmvatten, exempelvis genom att ta kortare duschar - det går åt mycket energi för att värma upp vatten.
  4. Programmera tvätten - Ett sista tips är att se över vilka tider på dygnet elpriserna är lägre för att anpassa din konsumtion därefter. Det kan exempelvis vara idé att programmera tvättmaskinen till natten då priset ofta är som lägst.

Läge att binda elavtalet?

Många undrar om det är dags att binda elavtalet nu. Priset för bundet har varit lägre än det rörliga en tid, så just nu kan du tjäna på att binda ditt elavtal. Det viktiga är att göra ett aktivt val och undvika det så kallade anvisningsavtalet som du annars får.

Tips: Jämför elavtal innan du eventuellt binder det! Det är ganska lätt att byta elavtal, så var inte rädd för att jämföra och byta. Samma el kan skilja sig mycket mellan olika elbolag. Det tar inte många minuter, men kan spara dig många kronor!

Dela