middag

Bjud på restfest

Börjar det snart bli dags att bestämma vad som ska stå på julbordet? Eller tillhör du de som kör på samma meny år efter år? Oavsett vad så ska julmaten snart inhandlas och du kan spara både tid och pengar genom att planera inköpen och sedan ta hand om resterna på smart sätt.

Här ger jag några oumbärliga tips för dig som tröttnat på att köa, att stå flera timmar vid spisen eller äta julmat i en vecka efter julafton:

Planera inköpen

Det finns några enkla knep som göra att du slipper trängas med alla andra i matbutiken. Att gå igenom din inköpslista och plocka ut de varor som har lång hållbarhet är ett smart knep. Dessa varor köper du veckan innan julafton, när det är mindre folk och högre tillgänglighet på varor. Färskvaror och de saker som har kortare hållbarhet kan du spara och istället köpa närmre julafton.

Knytis på julafton

Är du trött på att stå vid spisen två heldagar innan jul? Då är ett tips att istället ordna ett knytkalas där alla gäster tar med sig någon eller några rätter var. Du som värd och värdinna får du mindre att göra. Om ni dessutom delar upp maten mellan er undviker du att din kyl svämmar över av alla rester. Tar alla med sig sina bidrag i skålar och på fat slipper du till och med att diska på julaftonsnatten!

Restfest

Vi har alla varit där: Festen är slut och du har kylen full av rester. Men det finns en trevlig lösning på det här: Bjud in till restfest. Alla inbjudna tar med resterna som man vill bli av med. Restfesten minskar inte bara matsvinnet, det gör också att du får testa nya smaker. Någon kanske kommer med en god julsallad medan en annan kan ta med sig revbensspjällen.

 

Med hopp om en riktigt GOD jul!

Dela