Skyddsnat

Svenskar är dåliga på att jämföra försäkringar

En färsk undersökning från ICA Försäkring visar att majoriteten av svenskarna känner sig trygga att man har det försäkringsskydd som man behöver. Det här är kanske anledningen till att över hälften av svenskarna väljer att sällan eller aldrig se över sina försäkringar. Jag tänkte reda ut varför man ska jämföra försäkringar och vad man kan vinna på det. Häng med!

Innehållet är viktigare än man tror

Vissa försäkringar är relativt generiska medan andra skiljer sig åt. Jag tror många upplever försäkringar som svåra att förstå och ännu svårare att sätta sig in i vad de faktiskt skyddar. Jag skulle vilja påstå tvärt om, att det är ganska enkelt att jämföra innehållet. Mitt bästa tips är att gå in på Konsumenternas Försäkringsbyrå som är en kostnadsfri och oberoende jämförelsesida.

Du hittar dem här!

De presenterar både fakta och försäkringsjämförelser på ett enkelt sätt. Du behöver inte ha koll på alla detaljer utan det har Konsumenternas Försäkringsbyrå skött åt dig. De rangordnar bästa försäkringarna utifrån innehåll men tar inte hänsyn till pris. Det finns det andra sajter som kan hjälpa dig med, så du slipper ringa alla försäkringsbolag.

Innehållet kan skilja mellan olika försäkringsbolag och jag tycker alltid du ska utgå från din livssituation, vad som är viktigt för dig och din plånbok och välja försäkring därefter.

Ska man jämföra pris också?

Hela 13 procent av personerna mellan 18 – 29 år är osäkra på hur mycket de betalar för sina försäkringar. Många ser försäkringar som nödvändigt ont och är då kanske inte så priskänsliga som när valet är mer fritt. Det här är ingen anledning till att inte jämföra priser och innehållet i den försäkring man ska teckna. Jag tycker det är viktigt att jämföra skillnaderna i försäkringsskyddet och när du vet det tar du ställning till om det är värt att betala extra för dessa delar. Du kanske reser mycket och tycker det är viktigt med extra reseskydd, köp det då. Om du har en äldre bil som du inte är särskilt rädd om kanske du inte behöver en helförsäkring. Förstå skillnaderna och välj till eller bort det som passar dig.

Dubbelförsäkrad

Att betala för två försäkringar som täcker samma sak brukar kallas att vara dubbelförsäkrad, vilket oftast är onödigt och dyrt. Det finns vissa typer av försäkringar där du kan vara dubbelförsäkrad och få ut ersättning från flera försäkringsbolag, bland annat liv- och olycksfallsförsäkringar, men det vanliga är att du bara kan få ersättning från ett bolag. En vanlig anledning till att man är dubbelförsäkrad kan vara att man inte har koll på vad som ingår i ett försäkringspaket som man har tecknat via sin arbetsgivare eller fackförbund.

Undersökningen som ICA Försäkring lät genomföra visar att 54 procent sällan eller aldrig ser över sina försäkringar vilket kan vara en av anledningarna till att man är dubbelförsäkrad. Men det kan förstås lika gärna vara så att man missar viktiga skydd.
Som du ser är det verkligen värt att lägga en timme på att titta igenom vilka försäkringar du har, så du ser till att du varken är fel-, under-, eller dubbelförsäkrad. Det kan handla om en hel del pengar i slutändan - både i onödiga premier och i ersättning om något händer.

 

Lycka till!

Dela