Tre gröna päron och ett rött äpple uppradade.

Jämför försäkringar och förbättra ekonomin

Visste du att du kan spara många tusenlappar på att jämföra och byta försäkringar. Men kom ihåg att kolla vad som ingår i försäkringarna, så att du inte jämför äpplen och päron.

När hösten är i antågande tycker jag det är dags att se över sina försäkringar. Vem vet, du kanske betalar onödigt mycket för din bil- eller hemförsäkring? I så fall kan det vara läge att byta. Grundtanken med en försäkring är vi ska ha det skydd vi behöver när vi behöver det, så när du jämför försäkringar är det viktigt att titta på både priset och försäkringsskyddet.

När det gäller personförsäkringar, som till exempel barn- eller sjukförsäkring, och djurförsäkringar, kan det bli knepigt att få ersättning för skador och problem som kan ha funnits redan innan bytet av försäkringsbolag. Därför är det viktigt att du kontaktar det bolag du tänkt dig för att kolla vad som gäller vid byte.

Jämför vad som ingår

Vad som ingår i en försäkring, eller vilka tillägg som finns, kan skilja sig mycket åt mellan olika bolag. Ett enkelt sätt att få en överblick av försäkringarnas innehåll är att gå in på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbsida, där du hittar oberoende jämförelser och betygsättning.

Jämför pris

Genom att gå in på en jämförelsesida, som exempelvis Compricer eller Insplanet, får du en snabb överblick över utbudet. Det du ska vara medveten om är att dessa sajter får betalt för att hantera ditt ärende. Det är inte heller säkert att alla försäkringsbolag finns med i listan.

Kolla med facket

Många fackförbund erbjuder försäkringar till reducerat pris. Är du medlem tycker jag du ska kolla upp vilka försäkringar de erbjuder.

Checklista

Det finns några saker som är bra att kolla igenom innan du byter försäkringsbolag:

  1. Jämför försäkringens pris och innehåll
  2. Ta reda på när din gamla försäkring går ut
  3. Sök och teckna den nya försäkringen innan du avslutar den gamla
  4. Begär skriftlig uppsägning från ditt gamla försäkringsbolag

Som du ser är det egentligen inte så svårt, så jag tycker att ta nu tag i dina försäkringar och se till att du har rätt skydd till bästa pris! Ett tips är att boka in ett datum varje år när du kör en storstädning av dina försäkringar. Det finns inget att förlora – men tusenlappar att spara!

Dela