te och vila

Bostadspriser i Göteborg och stor börsoro

Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.

Börsen har fått virus-frossa

Börser världen över har sjunkit den senaste tiden och den främsta orsaken är rädslan för coronaviruset. Det vi nu kan se är att viruset har fått fäste på andra ställen än Kina och det gör marknaden orolig. Effekten ses också i minskad tillväxt då den kinesiska marknaden har stannat av.

Magnus kommenterar: Vi ser en dipp på börsen, cirka minus 12 procent den senaste veckan. Det här får konsekvenser på ditt sparande som är exponerat mot börsen. Exempelvis fondsparande, pensionssparande och om du äger aktier direkt. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg, vid oroliga tider, vilket tidsperspektiv du sparar på. Så länge du sparar på lång sikt så kommer det en vändning, så min rekommendation är att hålla ut. Om du inte månadssparar redan nu kan det vara värt att tänka på det, då du köper ”billigare” när börsen går ner.

Nytagna bolån har högre ränta

Räntan på nytagna bolån har ökat från förra månaden. I januari var snitträntan 1,52 procent medan motsvarande siffra för december var 1,49 procent. Bankerna har successivt höjt räntan senaste tiden då upplåningskostnaderna stigit.

Magnus kommenterar: Riksbanken höjde räntan i december vilket drog med sig att bankerna höjde sina räntor, något som syns i rapporterade siffror. Att vi ska ha samma låga räntor som senaste åren med minusränta är nog inte att räkna med, även om räntorna fortsatt kommer vara låga. Jag tycker man ska satsa på rörlig ränta om man inte känner att sin ekonomi är ansträngd och att man vill ha koll på exakta framtida utgifter.

Göteborg vinner bostadsracet

Bostadspriserna i Göteborg är de som har stigit mest de senaste 10 åren visar en undersökning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Priserna har stigit i snitt med 103 procent de senaste 10 åren, motsvarande siffra för Stockholm ligger på 77 procent och Malmö 66 procent.

Magnus kommenterar: De senaste decennierna har fastigheter varit en fantastisk investering. Många ser husköpet som ett framtida pensionssparande något som jag tycker man ska se upp för. Vi har tidigare haft fastighetskriser som grusat många drömmar om långa resor som pensionär. Spara till pension vid sidan av och se en lyckad fastighetsaffär som plus i kanten.

Dela