Squid Game kryptovaluta var en bluff

Squid Game-krypto var en bluff

I veckans ekonominytt tipsar ICA Bankens vardagsekonom bland annat om att inte gå i samma beteendeekonomiska fälla som Bernard från Shanghai, samt att betala din eventuella restskatt i tid.

Fattigare länders klimatomställning boostas

En fond har startats för att hjälpa fattigare länders klimatomställning. Några av de stora finansiärerna är Rockefeller foundation, Ikea foundation och Amazon-grundaren Jeff Bezos fond. Tillsammans bidrar de med 1,5 miljard dollar och man räknar totalt med att få in 10 miljarder från start.

Magnus kommenterar:
- Det har visat sig att omställningen till klimatsmartare alternativ många gånger är väldigt kostsamt. För att hjälpa de länder som har svårt att få till finansieringen av omställningen har man skapat den här fonden. Jag tycker att det är ett värdefullt tecken på att man förstår att det är helheten som räknas och inte bara enskilda länders initiativ.

”Squid game”-kryptovaluta var en bluff

En man som heter Bernhard, boende i Shanghai, satsade alla sina livsbesparingar på en bluff-kryptovaluta. Bernhard slog till för att han tyckte sig känna igen serien från Netflix, ”Squid Games” och för att media rapporterat att kryptovalutan rusat i pris. Det mannen dock hade missat var alla medier som även rapporterat om bedrägerivarningarna kring valutan.

Bernard är långt ifrån ensam: Skaparna bakom kryptovalutan, som inte har någon officiell koppling till vare sig till tv-serien eller Netflix, har nu tagit alla pengar som investerats i valutan och försvunnit, rapporterar Gizmodo. Totalt ska de ha fått med sig 2,1 miljoner dollar och lurat investerare på flera miljoner.

Magnus kommenterar:
- Jag vill lyfta upp detta som en varning för att det är otroligt lätt att se det man vill se. Dels i det som media rapporterar, dels annan information som man tar till sig. Inom beteendeekonomi kallas detta konfirmeringsbias, vilket innebär att man omedvetet är selektivt uppmärksam på sådant som stödjer sin egen teori eller uppfattning och utesluter motsatsen.

200 000 har restskatt att betala

Det är ungefär en vecka kvar innan sista betalningsdag och Skatteverket väntar på att 7,3 miljarder som finns i restskatt ska betalas in. Har du restskatt på mindre än 100 kronor kan skulden ligga som en minuspost till nästa år.

Magnus kommenterar:
- Det finns vissa saker som man behöver prioritera när det kommer till utgifter; restskatten är en av dem. Betalar du inte i tid kommer du att få ett betalningskrav och därefter lämnas ärendet över till Kronofogden för indrivning. Framtida betalningsanmärkningar kan innebära svårigheter att få låna pengar, hyra en lägenhet eller teckna ett mobilabonnemang. Så se till att betala din eventuella restskatt i tid.

Dela