En person som går ned för en nedförsbacke.

Högkonjukturen över enligt Konjunkturinstitutet

Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.

Högkonjunkturen förbi enligt Konjunkturinstitutet

Konjunkturinstitutet menar att högkonjunkturen är över för den här gången. Man räknar därför med att Riksbanken varken kommer att höja räntan i år eller nästa år. KI:s prognos visar att man tror på en höjning från -0,25 till 0,00 procent så sent som 2022.

Magnus kommenterar: Signalerna om minskad tillväxt har duggat tätt. De flesta i analytikerkåren är överens om att vi är på väg mot sämre tider. För din privatekonomi så innebär det här fortsatt låga bolåneräntor men också fortsatt svag krona som gör det dyrt att resa utomlands.

Det skärpta amorteringskravet slår hårdare mot kvinnor

En kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling låtit genomföra visar att amorteringskravet missgynnar kvinnor. De tjänar mindre och har därför svårare att köpa bostad än män. Kvinnorna behöver dessutom spara i snitt fyra år längre för att få ihop samma kontantinsats som männen.

Magnus kommenterar: Det är oerhört tråkigt att se att vi inte kommit längre för att hantera ojämställdhet. Att det dessutom påverkar möjligheten att skaffa sig tak över huvudet är oroväckande. En lösning på detta är att snabba på minskningen av löneskillnader vilket kommer ställa ännu större krav på arbetsgivarna. Tills detta är löst kan du som kvinna behöva spara lite mer för att få samma förutsättningar på bostadsmarknaden.

Riksbanken ska få mindre makt anser politiker

Ett förslag har lagts om att Riksbanken i framtiden kommer behöva Riksdagens godkännande vad gäller till exempel inflationsmålet. Ledamöterna i Riksbanken föreslås också gå från sex till fem och de ska bara kunna väljas om en gång.

Magnus kommenterar: Sverige har idag en oberoende riksbank. Det är i många fall en styrka, eftersom den inte påverkas av vilket parti som sitter i regeringen. Att inflationsmålet utreds är visserligen ingen nackdel – dagens mål på 2 procent har ifrågasatts ganska länge. Men att nivån ska sättas av Riksdagen känns väldigt tveksamt. Det här innebär att oberoendet sviktar och att Riksbanken kan pressas att ta andra beslut än de som är bäst för att vi konsumenter så kunna behålla en stabil prisnivå i Sverige.

Dela