Elpriser och nytt ekonomiskt stöd

Sjunkande elpriser och nytt stöd

Veckans Ekonominytt med Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, bjuder på goda nyheter om elpriserna. Men först om inflationen, som riskerar att bita sig fast och påverka boräntorna snabbare än väntat.

USA:s inflation uppe i sju procent

Den amerikanska inflationen nådde sju procent under december. Det är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med månaden innan. Senast inflationen var så hög var i juni 1982. Det här kan bidra till att spräcka bubblan som investerare befunnit sig i – att inflationen är tillfällig. Det skriver Reuters Gina Chon.

Magnus kommenterar:
– Inflationen ser ut att bita sig fast, inte bara i USA, vilket gör att många centralbanker kommer behöva tänka om. Jag tror vi kommer se flera länder som tidigarelägger sin bantning av balansräkningen och höjning av räntan. För dig som privatperson kan det innebära att bolåneräntorna stiger snabbare än vad tidigare prognoser visat. Om dagens räntenivåer är kritiska för ditt hushåll kan det vara klokt att se över om du ska binda bolåneräntan.

Lägsta elpriserna sedan november

Under torsdagen kostade en kilowattimme 20 öre i hela landet, det är långt under de senaste månadernas priser. Orsaken till de lägre priserna är blåsigt väder, enligt Joakim Salqvist, elprisexpert på elbolaget Tibber. Det lägre elpriset kom att hålla i sig under veckan då vinden fortsatte blåsa.

Magnus kommenterar:
– Jag tror att vi kommer se en stabilisering av elpriserna under den närmsta tiden. Indikationerna, terminerna, på framtida elpriser visar att priserna förväntas sjunka under januari och februari för att sedan normaliseras under mars. Sverige är i stor utsträckning beroende av vatten- och vindkraft, så var uppmärksam när det regnar eller blåser dåligt – då kan elpriserna dra i väg.  

Sex miljarder till elpriskompensation

Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av de höga elpriserna. Tanken är att elkunder kompenseras för december, januari och februari, baserat på hushållets förbrukning varje månad. Den högsta nivån på kompensationen gäller hushåll som använder över 2000 kWh per månad.

Magnus kommenterar:
– Ett välkommet och lite överraskande förslag från regeringen. Höjda elpriser slår direkt mot hushållens ekonomi och i spåren av pandemin är förslaget ett bra sätt att kompensera för konsumenternas förlorade köpkraft. De som drabbas hårdast av de höjda priserna är villaägare som i regel har en högre förbrukning än de som bor i lägenhet. Utmaningen för hela konceptet är att det kan skapa förväntningar på lättnader inom andra områden också, exempelvis chockhöjda bensinpriser.  

Dela