ett grönt fält med solk i bakgrunden

Riksbankens ränteprognos: Nollränta till 2024

Den här veckan kan du läsa om vad nollräntebesked innebär för bostadsräntorna och hur du kan agera mot fondprovisioner . Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Nollränta till 2024

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på noll procent och fortsätter med stödköpsprogammet enligt tidigare plan. Riksbankens ränteprognos är att vi har kvar nollräntan till år 2024.

Magnus kommenterar:

Räkna med fortsatt låga bostadsräntor. Just nu räknar Riksbanken med att vi hamnar på en stabil inflationsnivå år 2023. Historiskt sett har inte Riksbankens prognoser visat sig stämma särskilt bra och jag är inte säker på att vi når en stabil inflationsnivå 2023. Vi får nog vänta ytterligare några år på det.


Läs här när jag chattade i aftonbladet i samband med onsdagens räntebesked

Agera mot fondprovisioner

Finansinspektionen gick ut i veckan och sa att fondprovisioner borde förbjudas. Systemet innebär att exempelvis nätmäklare tar del av avgiften för fonden som kunden betalar, i de fall där mäklaren förmedlar en annan banks fond. Enligt SVT drog de två största nätmäklarna in 600 miljoner i fondprovision förra året.

Magnus kommenterar:

Det finns två saker man som kund bör fundera på för att inte åka dit. För det första kan du ställa dig frågan ”Tror jag att jag skulle få ett annat råd om det inte fanns provision inblandad?” Det vill säga om du tror att du får det bästa rådet utifrån din situation och inte utifrån bankens? Den andra saken är för dig som tycker att dyra avgifter äter upp stora delar av ditt sparkapital. Ställ dig då frågan om du skulle kunna få samma typ av fond till en lägre avgift någon annanstans?

Fondförmögenheten slår rekord

Fondförmögenheten växte med 95 miljarder i januari och nysparandet låg på 14,8 miljarder. Det är aktiefonderna som fortsätter gå bra och bygga på förmögenheten. Insättningarna skedde främst i aktiefonder medan räntefonderna såg ett nettouttag.

Magnus kommenterar:

Börsen fortsätter att sätta rekord, vilket gör att svenskarnas kapital växer.Börsen är relativt högt värderad, samtidigt som många bolag visar fina vinster och starka kassor. Jag tror vi kan se ytterligare uppgångar, men se upp för nästa GameStop - det är lätt att dras med i yran.

Dela