Till salu

Rekord i lockpriser – igen

I veckans ekonominytt med ICA Bankens vardagsekonom är det rekordtema: Årets sparprofil är 87 år, IKEAs anställda får dela på en miljard kronor och rekordmånga fastighetsmäklare har i år anmälts för lockpriser.

87-årig sparinspiratör  

Karin Sjöblom, 87-årig författare och föreläsare, har utsetts till årets sparprofil av tidningen Affärsvärldens läsare. ”Jag lär inte ut att man ska köpa obegripliga medicinaktier som ingen vet vad det blir av. Jag lär ut att ha en stabil portfölj från olika branscher”, säger hon till Affärsvärlden om sin folkbildning. Karin köpte sina första aktier när hon gick på gymnasiet på 50-talet.

Magnus kommenterar:
- Karin har länge varit en inspiration för mig och mitt sparande. Hon är aktiv i Aktiespararna, en intresseorganisation som finns till för den enskilde aktiespararen. Jag har ett förflutet i organisationen och kom tidigt i kontakt med Karin och har sedan dess följt hennes resa. Hon kommer med riktigt ”snusförnuftiga” tips kring sparande: En stabil grundplatta att stå på. Jag har inte själv läst hennes bok, men det är kanske en bra julklapp till den sparintresserade.

Får dela på en miljard

Möbelvarujätten Ikea delar ut en miljard kronor till sina anställda. Det här är pengar som kommer från Ikeas lojalitetsprogram ”Tack!”. För en svensk heltidsarbetande innebär utdelningen ett tillskott på cirka 13 000 kronor - en summa som går till medarbetarnas pension. IKEA har tidigare i år tackat alla medarbetare med ytterligare 1,1 miljarder kronor för insatserna under pandemin.

Magnus kommenterar:
- Ikea är ett privatägt bolag, vilket gör det lite lättare att besluta var man ska göra av eventuella vinster, om det ska delas ut till ägarna eller som i det här fallet avsättas i lojalitetsprogram. Jag tycker att Ikea gör helt rätt som uppmuntrar sina medarbetare att vara lojala medarbetare.

Rekord i lockpriser

Hittills i år har 1 731 fastighetsmäklare anmälts till Fastighetsmäklarinspektionen för lockpriser. Det här skriver TT där man också konstaterar att det är ökning med 28 procent mot helåret 2020. David Johansson, tillsynschef på FMI, summerar att den heta bostadsmarknaden som nu varit under en period, där vi har sett prisuppgångar och intensiva budgivningar, har lett till flera anmälningar. Under 2021 har dock endast 18 anmälningar lett till en varning och historiskt har en mäklare fått sitt tillstånd återkallat.

Magnus kommenterar:
- Lockpriser har varit på tapeten länge. Jag tycker det krävs hårdare tag mot mäklare för att inte skada branschens rykte. Att bostadsköpare ska känna sig lurade på sitt livs största affärer är oacceptabelt. Branschorganisationer behöver kliva in och ta ett större ansvar i frågan.

Dela