Pensionärer på promenad

Pensionssparandets nya regler och få deklarerar kryptovinster

Den här veckan kan du läsa om förslag på nya regler för flytt av pension och varför så få redovisar kryptovaluta i deklarationen. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Lockas ta lån till aktiehandel

Unga lockas ta sms-lån för att finansiera aktieköp, något som är ”klart oroväckande” och ”ytterst riskabelt” enligt Sveriges konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft. Att intresset för börsen bland unga har ökat senaste åren kan vara en av anledningarna till att snabblånsföretagen väljer denna typ av marknadsföring.

Magnus kommenterar:
- Att låna till saker/investeringar som riskerar att snabbt tappa i värde är rentav dumt. Du riskerar att en dag ha förlorat pengar, vilket i sin tur kan göra att du inte kan sälja av innehavet och att du blir stående med skyhöga räntor som du behöver betala. Hur mycket än börsen lockar så ska du endast investera sparade pengar som du i värsta fall ska vara beredd på att förlora.

Fler ska kunna flytta pensionen

Under april började nya regler gälla för flytt av pensionsförsäkringar som tecknats efter 2007. En flytt får maximalt kosta 600 kronor. Nu kommer ett nytt regeringsförslag som även omfattar pensionsförsäkringar tecknade före den 1 juli 2007.

Magnus kommenterar:
- Om det nya förslaget skulle gå igenom innebär det möjligheter för de personer som sitter i dyra eller begränsade pensionsförsäkringar att faktiskt spara bättre och förhoppningsvis få mer pengar över i slutänden.

Få deklarerar kryptovinster

Antalet personer som handlar med kryptovalutor har ökat kraftigt se senaste åren. Branschaktörer bedömer att siffran är uppe i cirka 500 000 personer. Vinster från handel med kryptovalutor ska deklareras precis som andra kapitalvinster, men siffror från Skatteverket visar annat: Endast 3 500 har tagit upp kryptovinster i deklarationen, skriver SvD Näringsliv.

Magnus kommenterar:
- Handeln med kryptovalutor växer sig allt starkare och många anser att platsen i valutornas finrum snart är inom räckhåll. Det finns många fördelar med krypto men även många nackdelar så det är viktigt att läsa på innan man ger sig in på marknaden. Ska valutan tas på allvar måste de som handlar med den också vara seriösa, där ingår att redovisa sina vinster. Vinster i kryptovaluta rapporteras inte per automatik som många andra sparformer därför ska du själv ta upp detta i din deklaration.

Dela