Termometer

Nu ska 230 000 börja amortera igen och risk för överhettad ekonomi

Den här veckan kan du läsa om överhettad amerikansk ekonomi, stigande inflationstakt och åtstramande finanspolitik. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

230 000 ska börja amortera igen

Finansinspektionen meddelar att 230 000 hushåll har valt att nyttja den tillfälliga amorteringsfriheten som nu ska återinföras i slutet av augusti. Det kommer att bli kännbara konsekvenser för de som ska återgå till tidigare amorteringsplan.

Magnus kommenterar:
- Människan är snabb att anpassa sig till nya situationer och många upplever det nog som tufft att börja amortera igen. Man får värdera om sin bostad var femte år och eftersom det nu är fem år sedan amorteringskravet infördes finns det nu möjlighet att värdera om din bostad nu. I bästa fall har värdert stigit så pass att du kan du komma under en skiktgräns för amortering.

Ny skatt på ISK

Magdalena Andersson, finansminister, har presenterat en tanke kring en höjd kapitalskatt på investeringssparkonton (ISK) värda över tre miljoner kronor. Det finns ungefär 30 000 personer som äger ISK med värde över tre miljoner, vilket ger ett samlat värde 250 miljarder. Att dessa personer ska få en skatterabatt är svårt att motivera när pengar behövs för att exempelvis höja pensionerna, säger Magdalena till TT.

Magnus kommenterar:
- När finanspolitiken stramas åt är det inte särskilt förvånande att den här typen av förslag kommer. Att justera skatter på kapital är ett enkelt och snabbt sätt att fylla på statskassan. Magdalena har tidigare pratat om lägre gränser och det skulle påverka betydligt fler. ISK skapades i syfte att förenkla sparandet för den breda massan och det har lett till att många har valt placeringar som fått pengarna att växa över tid. Nu måste vi se till att inte straffa de som kommit i gång med sitt sparande.

Risk att ekonomin överhettas

Chefsekonomen Aneta Markowska på Jefferies varnar för att den amerikanska ekonomin kan komma att överhettas. ”Jag förväntar mig att vi når en arbetslöshet på omkring 3 procent vid nästa års slut”, säger hon till Yahoo Finance. Flera inflationssiffror som har kommit in senaste tiden har varit högre än väntat och Greg Daco, chefsekonom på Oxford Economics, förutspår en ”boom” redan i sommar.

Magnus kommenterar:
- Den stigande inflationstakten är det som oroar de flesta ekonomer just nu. Anledningen är att räntan skulle höjas om inflationen drar i väg för mycket. Det skulle i sin tur leda till stigande boräntor och att kapital skulle flytta från börsen till ränteplaceringar – vilket kan orsaka ras på aktiemarknaden. Höjda räntor skulle dessutom kunna fälla krokben för bostadsmarknaden och skapa prisras. Balansen mellan att dämpa och kväva är hårfin och det gäller för världens riksbanker att vara på tå nu.

 

Dela