bilhall med begagnade bilar

Nu är begagnade bilar hårdvaluta

Behöver du extra pengar till jul kan ett tips vara att sälja din bil. Tel Aviv däremot ska du undvika, för det är just nu världens dyraste stad. Detta och mer i veckans ekonominytt med ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Världens dyraste stad – Tel Aviv

När The Economist Intelligence Uni (EIU) utsåg världens dyraste stad toppade Tel Aviv i Israel listan. Stigande priser världen över, leveransproblem och varubrist är har varit den stora boven i dramat. I Tel Aviv är det främst matvaror, transporter och landets valuta som har blivit dyrare. Förra året toppade Paris listan, men petades i år ner till en delad andraplats med Singapore.

Behöver du extra pengar till jul kan ett tips vara att sälja din bil. Tel Aviv däremot ska du undvika, för det är just nu världens dyraste stad. Detta och mer i veckans ekonominytt med ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Världens fem dyraste städer 2021:

  1. Tel Aviv, Israel
  2. Paris, Frankrike och Singapore
  3. Zürich, Schweiz
  4. Hongkong, Kina
  5. New York, USA

Magnus kommenterar:
-
När världen öppnade ökade priserna generellt i världen och det har visat sig i inflationssiffrorna. Vissa länder har påverkats mer än andra. I Sverige ser vi exempelvis att elpriserna varit en starkt bidragande faktor. Inflationen påverkas också av valutan där man i Israel sett en försvagad valuta, vilket lett till högre importpriser. Om landet importerar mycket varor och tjänster får priserna en extra skjuts - något som blir påtagligt när du åker på semester och ska valutaväxla.

Begagnade bilar går som smör i solsken

Martin Fransson, vd på bilmarknadsplatsen Wayke, säger till TT att begagnatmarknaden för bilar är ganska extrem för tillfället. ”Priserna har rusat och försäljningstiden har mer än halverats. Begagnade bilar har blivit hårdvaluta”, säger han. Samtidigt föll nybilsförsäljningen kraftigt i november enligt rapporter från branschorganisationen Bil Sweden. 21 056 bilar såldes under november, vilket är 20,8 procent färre jämfört med samma period 2020.

Magnus kommenterar:
- Begagnatmarknaden har blivit allt hetare, mycket på grund av den införda fordonsskatten enligt bonus malus-systemet på nya personbilar. Den dyra skatten på nya bensintörstiga bilar i kombination med att priserna på elbilar fortfarande är relativt höga gör att många vänder sig till begagnatmarknaden. Funderar du på att byta bil tycker jag att du ska överväga de olika alternativen som finns, det kanske lönar sig att leasa en bil, eller växla ner till en billigare. Ett tips är att kolla in www.bilsvar.se för att se vad en bil kostar att äga per mil.

Lägre tryck på Black Friday  

I år var inte försäljningstrycket på samma nivå som tidigare, skriver Swedbank som har analyserat olika typer av korttransaktioner under readagen. Antalet korttransaktioner för hemelektronik var exempelvis lägre i år jämfört med de senaste två åren, menar Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande.

Magnus kommenterar:
- Precis som för många andra konsumtionsmönster under pandemin verkar vi hålla i plånboken hårdare även under Black Friday. Det kan finnas många orsaker till att vi konsumerar mindre i år än tidigare år. Att vi inte besöker butiker i samma utsträckning kan vara en, men även att vi fortfarande hellre fokuserar på att spara än att konsumera.

Dela