Kaffekopp med kaffe - Nollränta, dyrare kaffe och säkrare nätköp

Nollränta, dyrare kaffe och säkrare nätköp

Repoäntan blir kvar på noll ett tag till, kaffepriset har rusat i taket efter oväder i Brasilien och nya säkerhetskrav ska göra det svårare för bedragare på nätet. Det är veckans ekonominytt, med kommentarer från vår vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Nollräntan kvarstår

Riksbanken lämnar räntan på noll procent, som väntat. Man räknar med att första höjningen kommer andra halvåret 2024, alltså något tidigare än prognosen som lämnades i november. Riksbanken tycker att tillväxtutsikterna ser bra ut men räknar med att inflationen sjunker i samband med att energipriserna går ner.

Magnus kommenterar:
– Riksbanken fortsätter att hålla en defensiv plan för kommande räntehöjning även om den ser ut att tidigareläggas lite. Jag tycker inte vi ska se detta som något definitivt – osäkerheten kring inflationen är fortfarande stor. De långa marknadsräntorna har pressats uppåt senaste tiden vilket också driver upp bolåneräntan på de längre bindningstiderna.

Kaffepriset i taket efter extremt väder

Priset på råkaffe har nästan fördubblats på ett år. Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs, menar att skördarna påverkats av ett ovanligt dåligt väder i Brasilien. Det gör att det kommer vara underskott på arabica-bönan hela året. Prisökningar för transport och förpackningar är andra faktorer som påverkar.

Magnus kommenterar:
– Svenskarna ligger i topp när det gäller att dricka kaffe. Bönans pris är en het potatis, och för många som jobbar hemma blir prisökningen extra kännbar. Kanske kan det ökade priset bidra till att vi blir bättre på att brygga den mängd kaffe som vi faktisk tänker dricka, så de dyra dropparna inte hamnar i vasken?

Säkrare shopping på nätet

Betaltjänster som Klarna och Qliro ska i framtiden inte få släppa igenom fakturaköp utan att identifiera kunden med tvåstegsautentisering.

– Vår förväntan är att antalet bedrägerier med fakturaköp kommer att sjunka i samma stund som vi inför högre identifikationskrav, säger finansmarknadsministern Max Elger (S) till TT.

Magnus kommenterar:
– I takt med att e-handeln ökar behöver också säkerheten stärkas kontinuerligt. Den här regleringen får direkt effekt på bedragarnas verksamhet, eftersom det blir betydligt svårare för dem att ta sig förbi identifieringen. Nackdelen är att kunden som inte hänger med i de tekniska framstegen får ytterligare en tröskel att kliva över för att handla på nätet.

Dela